Al bij de kennismaking kijk je elkaar aan terwijl je je voorstelt. Niet te lang, een paar seconden is genoeg. Daarna kijk je beide weg, je gaat zitten of pakt bijvoorbeeld je tas om er iets uit te halen, om vervolgens je gesprek te vervolgen.
In alledaagse sociale interactie kijken we elkaar zelden langer dan een paar seconden recht in de ogen. Wanneer je iemand langer dan drie seconden aankijkt, bezorg je de ander al snel een ongemakkelijk gevoel. Dit heeft verschillende redenen. Eén van de redenen is dat oogcontact bedreigend kan overkomen.
Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft. In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels.
Om je heen kijken
Wanneer je in gesprek met iemand bent, kan je snel te weten komen of diegene het gesprek interessant vindt. Wanneer degene met wie je praat veel om zich heen kijkt en het lijkt alsof diegene op zoek is naar iets, is er een grote kans dat hij/zij het gesprek niet erg interessant vindt.
Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing! Kijk de persoon niet recht in de ogen, maar richt je blik tussen de ogen op de neus. Zo geef je de indruk dat je je gesprekpartner aankijkt, zonder dat hij beseft dat dit niet echt zo is. Concentreer je nu op het gesprek en op niets anders!
Zo blijkt dat degene die als eerste wegkijkt kan overkomen als verlegen, nerveus of 'onderdanig'. Bij belangrijke gesprekken zoals onderhandelingen merk je daardoor wel eens dat iemand je langer aankijkt dan normaal. Zo laat de ander een vorm van dominantie blijken.
Als een man je lang aankijkt, dan weet je in ieder geval dat het goed zit. Datzelfde geldt voor vergrote pupillen, die zijn aantrekkingskracht tot jou verraden. Wat veel vrouwen niet weten, is dat naar beneden kijken ook een duidelijk signaal is. Naar beneden kijken symboliseert namelijk een bepaalde verlegenheid.
Er zijn veel gevoelens die een vorm van 'blij' zijn, zoals: tevreden zijn, opgelucht zijn of vrolijk zijn. Vaak worden we blij van dingen die we met ons lichaam kunnen voelen: het zien van iets moois, het horen van goede muziek, aangeraakt worden door iemand die we aardig vinden, het proeven van lekker eten.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij. Hij deed aan de Universiteit van Amsterdam onder andere promotie-onderzoek naar het gevoel dat er iemand achter je staat.
Regels van flirten door oogcontact: focus op één oog
De volgende stap klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Wanneer je oogcontact legt probeer dan slechts de focus op één oog te leggen. Hiermee wordt niet bedoelt dat je scheel moet gaan kijken, maar slechts één oog uitkiest om in te kijken.
Een verliefde man (of een man die enorm geïnteresseerd in je is) zal jou in de ogen kijken. Vervolgens dwaalt zijn blik kort naar onderen. Hij staart dan kort naar jouw mond. Hierna kijkt hij je weer in de ogen, en dit proces herhaalt zich.
Let op of er veel oogcontact is tussen jullie.
Als hij vaak en lang naar je kijkt, of jouw richting op kijkt, dan is hij misschien verliefd op je. Probeer goed onderscheid te maken tussen het verschil van normaal oogcontact tijdens het voeren van een gesprek, en een meer intense blik die vol verlangen zit.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Dominant, bedreigend of agressief overkomen op anderen. Twijfel en onzekerheid veroorzaken bij anderen.
Oogcontact maken is je belangrijkste communicatie wapen
Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
In de literatuur wordt het 'hypergevoelige aanwezigheidsdetectie' genoemd: het gevoel dat er 'iets' of 'iemand' bij je in de buurt is, terwijl je eigenlijk niets kunt zien.
Het fenomeen waar we het over hebben is voor veel mensen iets heel echts. Degenen die het ervaren, hebben het gevoel dat er iemand bij ze in de buurt is, ook al kunnen ze het wezen niet zien. Ze hebben het sterke gevoel dat ze niet alleen zijn, ook al is er niemand om ze heen.
Als een man écht verliefd op je is betekent dat vaak dat hij jou ook vertrouwt en zich dus kwetsbaar bij jou durft op te stellen. Mocht hij jou dus persoonlijke verhalen vertellen (die niemand anders weet) en is hij vaak open en eerlijk over zijn gevoelens bij jou, dan is de kans groot dat hij verliefd op je is.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Vrouwen die verliefd zijn vertonen automatisch vaker typisch vrouwengedrag. Ze flirt meer, ze lacht meer en laat zien dat ze vrolijk is. Ben je met haar aan het praten dan herken je haar verliefdheid door haar stralende ogen, haar glimlach en haar speelse trekjes.
Als een man je aantrekkelijk vindt, zal hij er alles aan doen om je te imponeren. Als hij bij jou in de buurt is heeft hij iedere keer weer een sterk verhaal over iets wat alleen hij voor elkaar heeft kunnen krijgen. Hij probeert jou constant te laten zien wat voor sterke, slimme, en grappige man hij eigenlijk is.
Het is een natuurlijke, onbetwistbare connectie tussen twee mensen. Het soort connectie waar iedereen naar verlangt, maar iets wat maar weinig mensen zullen vinden. Gemeenschappelijke chemie is een van de beste manieren om een relatie te beginnen, maar het is niet waterdicht en het kan ook misleidend zijn.
Kijkend naar de bewegingen bleek 70 procent van de mannen als eerste naar de ogen van een vrouw te kijken, meldt Daily Mail. De resultaten tonen aan dat mannen na de borsten het eerst kijken naar postuur, benen, kledingstijl en billen. Ook de lengte en de huid van een vrouw staan in de top 10.