Buikslaper. Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
Op je buik slapen
Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen.
De meest gezonde slaaphouding is…
Het is duidelijk dat de buikligging het best vermeden kan worden. Echter, door het gebruiken van een passend kussen en het hebben van een goed en ondersteunend matras, is gezond slapen bij de rug- en zijligging binnen handbereik.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.
Lang slapen
Ook meer dan 9 uur slapen hangt samen met een hogere kans op bepaalde hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is het risico het krijgen van diabetes verhoogd.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Noord-zuid as aanbevelingen volgens vastu shastra
Er wordt beweerd dat slapen met het hoofd naar het noorden gericht de slaapkwaliteit kan verstoren door interferentie met het magnetisch veld van de aarde.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.
Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Als je duimen naar je heupen wijzen en niet naar voren, heb je interne schouderrotatie. Als je graag slaapt met je hand in de lucht, kun je een kleine wijziging aanbrengen: plaats je hand onder het kussen in plaats van onder je hoofd.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.
Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voor- en achterover of opzij buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Dit is ook belangrijk bij de keuze voor de juiste matras.
Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: Het volume van jouw kussen is sterk verminderd. Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning. Je krijgt last van nek- en/of rugklachten.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Kniekussens zorgen voor een goede ondersteuning van je knieën en benen. Door de ergonomische vorm is een kniekussen ideaal om in bed en tijdens het slapen tussen of onder je knieën te plaatsen. Een ergonomisch kniekussen corrigeert de houding van je knieën en benen ten opzichte van je onderrug en bekken.
Wol is veerkrachtig en biedt ondersteuning. Wolvezels springen altijd in de originele vorm terug waardoor het kussen zijn veerkracht behoudt en de juiste ondersteuning blijft bieden. Wol heeft een hoog absorptievermogen. Vocht wordt gemakkelijk opgenomen en ook snel weer afgegeven aan de omgeving.
Gemiddeld gaat een kussen ongeveer 2 tot 3 jaar mee. Dit houdt in dat een hoofdkussen inderdaad veel minder lang mee gaat dan een dekbed. Misschien verbaast je dit in eerste instantie, maar eigenlijk is het wel logisch. Je ligt namelijk elke avond met je hoofd op je slaapkussen.
Eet minimaal 2 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer. Iets kleins eten kan wel, bijvoorbeeld wat kwark of fruit. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, zwarte of groene thee, ijsthee, cola of energiedrank. Of andere drankjes waar cafeïne in zit.
Waar de één genoeg heeft aan 6 uurtjes per nacht, heeft de ander meer dan 8 uur nodig. Sommige 'langslapers' hebben nog meer slaap nodig en functioneren het beste bij 10 tot 12 uur slaap per nacht.
Kortom: de meeste mensen hebben meer slaap nodig voor een lang en gelukkig leven. Uit onderzoek van de National Sleep Foundation uit de Verenigde Staten blijkt dat een volwassen mens gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig heeft. Jonge mensen, zoals baby's en kinderen, hebben meer slaap nodig dan volwassenen.