Een sinus of neusbijholte operatie wordt vaak een FESS genoemd (functionele endoscopische sinus sanering). Het is een ingreep waarbij, afhankelijk van het radiologisch beeld, van één of meerdere sinussen of neusbijholten de doorgang naar de neus wordt vergroot.
Het doel hiervan is de verluchting van de sinussen en de afvoer van neusslijmen uit de sinussen te verbeteren. De uit te voeren ingreep is een endoscopische sinusoperatie, dit wil zeggen dat met behulp van een camera rechtstreeks via de neusgaten in de neusbijholten (sinussen) kan worden gekeken.
Operatie pas bij aanhoudende sinusproblemen
Sinusproblemen worden eerst conservatief behandeld, dit wil zeggen met medicatie. Als deze medische behandeling onvoldoende werkt, kan een sinusoperatie overwogen worden.
Bij deze operatie gebruikt de KNO-arts een endoscoop. Een endoscoop is een klein buisje met een lens, waardoor de arts de bijholten kan bekijken. Met de endoscoop worden instrumenten ingebracht waarmee de bijholten worden schoongemaakt en de doorgang naar de neus wordt hersteld.
De operatie duurt ongeveer één uur. Via de neus opent de KNO-arts het zeefbeengebied. Dit bestaat uit verschillende kleine ruimten. De arts verwijdert dan verdikt, ontstoken slijmvlies of poliepen (goedaardige gezwelletjes).
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Een korte behandeling met enkel orale corticosteroïden bij chronische sinusitis kan mogelijk verbetering brengen, met aanvaardbare nevenwerkingen, maar de voordelen zijn waarschijnlijk niet blijvend. Hierdoor is er nog nood aan een aanvullende en blijvende behandeling met corticosteroïden-neussprays.
Uw arts zal zo zorgvuldig mogelijk proberen in te schatten, hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten. Ook het risico van complicaties zal hierbij worden meegewogen. Het kan voorkomen dat na een operatie aan de neusbijholten de klachten niet afnemen of dat de klachten later weer terugkomen.
Houd uw hoofd recht om de bloeding en zwelling na de ingreep te helpen verminderen. De eerste nacht na de ingreep dient u uw hoofd hoog te houden met extra kussens. U kunt eventueel ook in een ligstoel slapen. Als u verband en splints in uw neus heeft, moet u ervoor zorgen dat deze niet verschuiven.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholtes. Een sinusitis begint meestal met een gewone verkoudheid: Het slijmvlies in je neus zwelt op en produceert veel snot. Daardoor kan de opening tussen je sinussen (bijholtes) en je neus-keelholte 'dichtslibben'.
Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een neusoperatie zeldzaam.
Dit is een radiografisch onderzoek voor het in beeld brengen van de hersenen, de aangezichtsschedel en/of de neusholten (sinussen). Via dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld infectieuze aandoeningen, fracturen, bloedingen, tumoren, ... worden opgespoord.
Een sinus of neusbijholte operatie wordt vaak een FESS genoemd (functionele endoscopische sinus sanering). Het is een ingreep waarbij, afhankelijk van het radiologisch beeld, van één of meerdere sinussen of neusbijholten de doorgang naar de neus wordt vergroot.
Gebruik een luchtbevochtiger of bevochtig de sinussen met een fysiologische zoutoplossing om het gebied schoon te maken. Het inademen van stoom kan ook helpen. Ook het aanbrengen van een warm, nat washandje op het gebied van de sinussen kan de drainage bevorderen en de druk verlichten.
Chronische of vaak terugkerende sinusitis
Als u vaak last hebt van sinusitis of als de aandoening chronisch wordt, gaat u best naar de NKO-arts.
de eerste twee weken mag u douchen, maar niet te lang en niet te warm en het neusverband moet droog blijven; de eerste twee weken moet u druk op uw neus vermijden. Dus niet voorover bukken, persen of snuiten; als u zich goed voelt, kunt u na twee weken uw werk hervatten.
De neus kan beurs zijn en er kan sprake zijn van hoofdpijn. Meestal is paracetamol voldoende om te pijn te behandelen: zo nodig 4 x per dag 1000 mg paracetamol. Indien u ondanks paracetamol toch nog pijn ervaart kunt u, naast de paracetamol naproxen of ibuprofen gebruiken (dosering volgens instructies op het doosje).
Eet gezond met veel gevarieerde groente, fruit, vette vis, noten, zaden, zeewier, biologisch vlees (zo min mogelijk) en vis, en eieren. Daarnaast volwaardige granen zoals quinoa, havermout en teff.
Er ontstaat een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte. Soms is er op die plaats ook een zwelling van het aangezicht. De pijn kan uitstralen naar de oren, ogen en kaken. Soms lijkt de pijn op tandpijn.
Koortswerende middelen en pijnstillers (paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers of aspirine) kunnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen van sinusitis te verhelpen (koorts, pijn in het gezicht …).
De bijholten zitten links en rechts van uw neus in het bot van uw bovenkaak en voorhoofd. U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.