Trottoirbanden zijn van beton, natuursteen of soms (deels) van metaal. De bovenbreedte varieert van 10 tot 30 cm, de hoogte is doorgaans 20 cm of meer. Trottoirbanden hebben standaard een zicht van 11 cm en zijn vaak opgebouwd uit 1 meter lange elementen.
Betonbanden 6 x 15 x 100 cm. Betonbanden 6 x 20 x 100 cm. Betonbanden 6 x 30 x 100 cm. Betonbanden 8 x 20 x 100 cm.
Voor een oprit of parkeerplaats zijn opsluitbanden vanaf 8x20 cm geschikt. Heb je een grote auto of zware aanhanger dan is 10x20 cm aan te raden. Voor een oprit heb je ook een stevigere ondergrond nodig.
Voor uw terras of pad zijn de formaten 5x15x100cm of 6x15x100cm al dik genoeg. U kunt met deze formaten het terras of pad goed 'opsluiten'. Voor een oprit zijn deze formaten niet aan te raden. Daarom wordt er geadviseerd om opsluitbanden te gebruiken van minimaal 6x20x100cm dik.
Ophoogzand. Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
Trottoirbanden zijn van beton, natuursteen of soms (deels) van metaal. De bovenbreedte varieert van 10 tot 30 cm, de hoogte is doorgaans 20 cm of meer. Trottoirbanden hebben standaard een zicht van 11 cm en zijn vaak opgebouwd uit 1 meter lange elementen.
Opsluitbanden zijn onmisbaar als u een perfecte tuin wilt. Hoe stevig uw bestrating ook is, u heeft eigenlijk altijd opsluitbanden nodig. Waarom? Omdat opsluitbanden de belangrijke taak hebben om uw bestrating bij elkaar te houden.
Opsluitbanden worden iets dieper, circa 1 centimeter, dan de bestrating zelf gelegd. Op deze wijze zorgt de kantopsluiting ervoor dat de sierbestrating goed wordt tegengehouden en is tegelijkertijd niet of nauwelijks zichtbaar.
Voor terrassen en looppaden zijn opsluitbanden van het formaat 5x15x100cm al voldoende. Voor de oprit met verkeersbelasting wordt geadviseerd minimaal opsluitbanden in de maat 6x20x100cm, maar nog liever opsluitbanden van 8x20x100cm of zelfs 10x20x100cm te gebruiken.
Het kan voorkomen dat uw sierbestrating verzakt. De meestvoorkomende oorzaken hiervoor zijn een verkeerde en instabiele ondergrond, onvoldoende drainage, weggespoeld zand door regenwater of een te zware belasting.
Gewicht circa 38,7 kg. De betonnen opsluitbanden zijn ideaal voor het opsluiten van bestrating bij terrassen en paden. Hierdoor voorkomt u dat het terras of het pad uitloopt en verzakt. Gewicht circa 38,7 kg.
Deze zware 12 cm dikke opsluitbanden zijn bedoeld om uw oprit of bedrijfsverharding te ondersteunen.
Opsluitbanden staan ook wel bekend als betonbanden en vormen een begrenzing voor uw bestrating. Door deze begrenzing wordt de bestrating opgesloten, waardoor deze geen kant meer op kan. De strakke begrenzing zorgt er ook voor dat het onderliggende zand niet kan verschuiven of wegspoelen door neerslag.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Hoe groot is het verloop? Bij een regenbui moet het water gemakkelijk van het terras aflopen. Een afloop van 2 cm per meter is meestal voldoende. Zo kan het regenwater weglopen naar een putje, naar de tuin of naar de straat.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
De tegelsnijder gebruiken
Als het wieltje van de tegel is, kun je de tegel breken met het breekvoetje. Dit doe je door de hendel naar beneden te duwen. Ook kun je een schroevendraaier of potlood onder de snijlijn leggen. Zo kun je de tegel breken door de hendel van de tegelsnijder aan weerszijden naar beneden te duwen.