De robijn is een van de duurste en zeldzaamste van de bekende edelstenen, zeldzamer nog dan diamant. Vooral de pure rode stenen zijn zeer beperkt verkrijgbaar. Robijn wordt in het algemeen in kleine kristallen gevonden, grote robijnen zijn zeldzaam.
Echte robijnen hebben een diepe, levendige gloed van bijna stoplicht-rood. Nepstenen zijn vaak dof: ze zijn licht, maar niet fel. Als de steen meer donkerrood is, is het mogelijk een granaat, geen robijn.
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
Het karaat staat voor het gewicht van de steen. Een waardevolle robijn is zwaar en heeft dus een hoger karaat. Bij een robijn van 1 karaat mag u denken aan een bescheiden prijs, rond de 800,-, terwijl een robijn van meer karaats ook aanzienlijk duurder zal worden, ook omdat grotere stenen zeldzamer zijn.
De meest voorkomende vind plaatsen van Robijn: Myanmar (Burma), Pakistan, Afghanistan, Thailand (Siam), Sri Lanka (Ceylon), Tanzania, Vietnam. Andere landen waar Robijn gevonden kan worden zijn: Australië, Kenia, Namibië, Madagascar, India, USA, Rusland, China en Nepal.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
De naam komt van het Latijnse woord rubeus en betekent rood. In de oude Europese en Oosterse culturen werd het gezien als steen van de zon, zij vertegenwoordigde levenskracht, liefde, hartstocht en innerlijke vuur. Al eeuwenlang wordt de steen gebruikt in kronen van koningshuizen als symbool van geluk en kracht.
Robijn is een rode varieteit van korund, een aluminiumoxide met hardheid van 9. Het kristalstelsel is hexagonaal (trigonaal) en het mineraal vormt prismatische, tabulaire, bipiramidale of romboedrische kristallen. Ook kan het in massieve of ganulaire vorm voorkomen, zoals bij robijn in fuchsiet.
Robijnen van goede kwaliteit met een gewicht van meer dan 1 karaat zijn heel zeldzaam. De prijs van robijn stijgt dan ook exponentieel naargelang het aantal karaat toeneemt. Net zoals bij andere edelstenen is het karaatgewicht echter niet de belangrijkste factor.
Robijn behoort tot de familie korund. Bevat korund een spoortje chroom, dan wordt de steen rood en heet hij robijn. Robijn is altijd een tint rood, variërend van roze tot donkerrood. Robijn kan zo donkerrood zijn dat hij zwart lijkt.
De vier meest waardevolle en populaire edelstenen ter wereld zijn: diamanten, robijnen, saffieren en smaragden.
Alhoewel robijnen altijd rood zijn, verschilt de diepte van hun kleur en algehele kwaliteit van verschillende stenen sterk.
Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend (soms te veel voor gevoelige mensen die snel overprikkeld raken). De steen activeert het hart chakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed.
Goedkoop is geen duurkoop
Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
Herkomst en betekenis Ruby
Ruby is de Engelse naam voor de edelsteen robijn. Deze steen dankt zijn naam aan het Latijnse woord 'ruber'. Dat betekent 'rood', de kleur van de steen. Het is ook de geboortesteen van de maand juli.
Wat zijn kostbare edelstenen? Er zijn honderden soorten edelstenen, maar niet elke steen is even waardevol. Diamanten, saffieren, robijnen en smaragden zijn de kostbaarste.
Een hele kleine maar zeer krachtige Granaat uit Madagaskar, die andere kristallen enorm versterkt is Rhodiziet. Deze zeer zeldzame, hele kleine kristalletjes uit Madagaskar behoren tot de krachtigste kristallen van de aarde.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Robijnen bevatten naast het rood altijd een secundaire kleur zoals: roze, paars, oranje of zelfs kastanjebruin. Deze extra kleurtinten zijn zichtbaar door de sporenelementen die zich in de edelsteen bevinden.
De kleur van robijn
Hij heeft een rode kleur, van bruinrood tot rozig. Zuiver korund is kleurloos. De rode verkleuring is toe te schrijven aan een kleine hoeveelheid chroom, ijzer, titanium of vanadium. Alleen het rode korund wordt robijn genoemd, alle andere gekleurde korund behoort tot de groep saffieren.
44.600 dollar (8.884 dollar/ct.)