SIBO staat voor small bowel intestinal overgrowth. Klachten die kunnen optreden zijn aspecifiek, maar twee-derde van de SIBO patiënten geeft een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren en diarree. Er zijn verscheidene oorzaken hoe SIBO kan ontstaan.
Hoe weet je of je SIBO hebt? De enige manier om deze aandoening op dit moment te diagnosticeren, is door een SIBO-ademtest af te nemen – een eenvoudig te gebruiken test waarbij u lucht in een buisje blaast na eerst een oplossing te hebben ingenomen.
Voorbereiding voor de patiënt. Uw arts heeft U doorverwezen voor een Lactulose (of SIBO) ademtest. Voor een afspraak neemt u contact op met Fidlab op het nummer 03 231 36 89, u kan hiervoor terecht bij Soumia of Anke.
Het idee achter het SIBO-dieet is dat je voedingsmiddelen vermijdt die de bacteriële overgroei in je dunne darm voeden, dus zo min mogelijk voedingsmiddelen die uit korte en lange keten vezels, zetmeel en sucralose bestaan. Daarnaast eet je licht verteerbare voeding die makkelijk wordt afgebroken in je dunne darm.
De volgende probiotica stammen kunnen toegediend worden voor een goed resultaat: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei en Bifidobacterium brevis. Dieetadviezen die strikt worden opgevolgd zijn effectief bij SIBO.
Regulier wordt SIBO meestal behandeld met antibiotica. Dit kan de darmflora echter ook weer uit balans brengen. Veranderingen in het voedingspatroon, zoals het beperken van suikers en lactose, kunnen ook helpen bij het verminderen van bacteriële overgroei. Met een test kan worden bepaald of er sprake is van SIBO.
PDS kan ontstaan doordat de darmwand beschadigd raakt na bijvoorbeeld een ontsteking of een infectie. Hierbij raakt vaak ook de samenstelling van de darmbacteriën uit balans. Dit kan klachten, zoals diarree of verstopping, veroorzaken.
Zonuline is een bloedtest om de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies te meten voor de opheldering van een lekkende darmsyndroom bij: allergische aandoeningen, auto-immuunziekten, buikaandoeningen, multiple sclerose en coeliakie.
Het doel van het FODMAP-dieet is de gasproductie in de darm en de andere klachten te minimaliseren. Ook een gezond, gevariëerd voedingspatroon bekomen, waarin alleen de voedingsmiddelen worden beperkt die klachten veroorzaken, hoort hierbij. Veel FODMAP-rijke voedingsmiddelen behoren tot een gezond eetpatroon.
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er hele kleine gaatjes in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat.
Het pancreassap bevat diverse enzymen voor het verteren van koolhydraten (amylase), vetten (lipase) en eiwitten (proteasen of proteolytische enzymen).
Short bowel/korte darm syndroom
Een kort stuk dunne darm (bestaande uit alleen jejunum of jejunum en ileum) verbonden met (een gedeelte van) de dikke darm. Minder dan 200 cm dunne darm, of als driekwart of meer van de dunne darm operatief is verwijderd. Adaptatie: aanwezigheid van (een deel van) de dikke darm.
Ziekteverwekkers als virussen of bacteriën kunnen een ontsteking in de darmwand geven. Daardoor geeft de darmwand meer vocht af dan normaal en neemt de darm minder vocht en voedingsstoffen op. Vocht en voeding komen dan als heel dunne ontlasting, diarree, naar buiten.
De diagnose 'lekkende darm' is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde.
Secretoir IgA (sIgA) verdedigt de slijmvliezen en stimuleert de groei en hechting van gunstige bacteriën. Het juiste gehalte van sIgA duidt op een goede weerstand. Bij contact met bacteriële stoffen wordt het immuunsysteem aangezet tot vorming van extra sIgA. Een verhoging duidt vaak op een infectie.
Het eiwit zonuline bindt aan specifieke receptoren op de epitheelcellen van de darmwand en activeert daarmee een proces van biochemische gebeurtenissen die de opening van de nauwe overgangen veroorzaken en de doorlaatbaarheid van de darmepitheelcellen verhogen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.