Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid.Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
Je mag ze niet te vaak nemen, want ze zijn verslavend. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan supplementen om beter te slapen en die zijn vrij verkrijgbaar. Melatonine is er daar één van.
Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
Belangrijk om te weten over melatonine
Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Wordt gebruikt bij verschillende vormen van slapeloosheid. Meestal moet u melatonine enkele uren voor u gaat slapen innemen.
Primaire insomnia
Circadin: 2 mg 1×/dag, innemen 1 tot 2 uur voor het slapen gaan en na het eten van wat voedsel. De dosis mag gedurende maximaal dertien weken worden gehandhaafd.
Het is ook erg belangrijk om te weten wanneer je precies de melatonine moet innemen en wat de juiste dosis is. Dat hangt af van het eigen melatonineritme en dat is niet voor iedereen gelijk. Gebruik dus niet zomaar melatonine voor je slaap zonder het eerst aan je huisarts te vragen.
Melatonine is een nachthormoon dat van nature voorkomt in ons lichaam, het zorgt ervoor dat we slaperig worden aan het einde van de dag. Melatonine is daarnaast ook erg belangrijk voor het goed functioneren van ons immuunsysteem.
Melatonine is geen slaapmiddel. Het is een middel dat het dag-en-nachtritme kan verschuiven. Het werkt alleen bij slaapproblemen door een jetlag: verstoring van het dag-en-nachtritme door vliegreizen. Het kan dan soms helpen om kortwerkend melatonine (2-3 mg) in te nemen: bij bedtijd vanaf de dag van vertrek.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Het tijdstip van de endogene melatonineproductie (DLMO, zie kader over waak-slaapritme) was 22.20 uur. Wij adviseerden 1 mg melatonine om 19.30 uur en iedere week de dosis met 1 mg op te hogen tot effect optreedt, met een maximum van 5 mg.
Wanneer je melatonine onjuist gebruikt krijg je er juist (door)slaapproblemen van en word je onverkwikt wakker. Naarmate je ouder wordt neemt de natuurlijke aanmaak van melatonine af. Je brein wordt minder goed in slapen en je diepe slaapfases worden minder.
Melatonine bij ADHD en ADD
Kooij vervolgt: “We geven aan ADHD'ers die erg uitgeput zijn een relatief hoge dosis (1 tot 3 mg) melatonine een half uur tot een uur voor bedtijd. Een lage dosis (0,5 mg of lager) kan ook.
Slaapmiddelen werken veelal op dezelfde manier. Na het innemen van een slaappil worden de hersenactiviteiten verlaagd. Daarbij zorgt een slaappil ervoor dat je minder angst- en stressgevoelens ervaart. Ook zorgen ze voor een ontspanning van je spieren, waardoor je eenvoudiger kunt inslapen.
Melatonine is een hormoon. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Melatonine is te gebruiken bij bepaalde vormen van slapeloosheid.
Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt.
Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme.
Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.
Je moet melatonine alleen maandenlang of zelfs jarenlang gebruiken, als je zeker weet dat je het nodig hebt en dat het je helpt. Daar kun je alleen achter komen als je stopt met melatonine gebruiken. Probeer daarom regelmatig of je kunt stoppen. Als je het een paar weken niet slikt, merk je vanzelf of je zonder kunt.
Niet kunnen inslapen en 's ochtends maar met moeite wakker worden, of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen.
Fase 2: lichte slaap
Je slaapt, maar nog niet diep. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als je toch wakker wordt, heb je nog niet het gevoel dat je goed hebt geslapen. Deze fase duurt iets minder dan een uur.
Overeenkomsten tussen ADHD en slaapstoornissen
Bijvoorbeeld problematisch gedrag, leerstoornissen, concentratieproblemen en emotie ontregeling. Vaak versterken de symptomen van ADHD het slaapprobleem, of omgekeerd. Symptomen van ADHD, een vertraagd slaap-waak ritme en slaapstoornissen zijn dus met elkaar verweven.