Een uur sproeien kost je dus (120 x 4 =) 500 liter water. In euro's kost water ongeveer €0,75 per 500 liter. In de zomer sproei je wel regelmatig en kunnen deze kosten dus erg hoog oplopen.
Bij elkaar opgeteld komt het verbruik per vierkante meter op 10 tot 12 liter water per vierkante meter. Om dit aan te vullen met 1x per week sproeien moet u iedere plek in de tuin ongeveer 4 tot 5 uur besproeien.
Een tuinslang verslindt tot 2000 liter water per uur!
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.
Als vuistregel geldt daarbij dat u 0,7m3 regenwater moet opvangen per 10m2 tuin. Heeft u een tuin van 50m2 dan moet uw regenwatertank dus 3,5m3 groot zijn en bij een tuin van 100m2 moet uw regenwatertank dus 7m3 groot zijn.
Een uur sproeien kost je dus (120 x 4 =) 500 liter water. In euro's kost water ongeveer €0,75 per 500 liter. In de zomer sproei je wel regelmatig en kunnen deze kosten dus erg hoog oplopen.
Bij normale droogte is het goed om de planten in je tuin een tot twee keer per week water te geven. Sproei liever een keer per week wat langer – een zwenksproeier kun je prima anderhalf uur aan laten staan – dan elke dag heel kort.
Planten hebben per week ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig. Dat zijn 2 gieters, van ongeveer 10 liter of ongeveer 3 minuten met de tuinslang op een plek sproeien. Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje.
Dat is 70 a 80 liter per week/ per vierkante meter. Wanneer u een zwenksproeier gebruikt die een oppervlakte van 6 bij 10 meter bestrijkt, dan moet u op deze 60 m² tuin ongeveer 4200 a 4800 liter water gegeven worden.
Je gazon heeft elke week 2,5 cm tot 4 cm water nodig. Met een regenmeter meet je hoeveel water je tuin krijgt. Komt dit onder de 2,5 cm? Sproei dan bij tot je minimaal op 2,5 cm komt.
Voor de meeste woningen is een watermeter met een leveringscapaciteit van 2.5m³ per uur voldoende.
Een druppende kraan = 4 liter/uur oftewel 35 m³/jaar.>Een klein straaltje water = 16 liter/uur oftewel 140 m³/jaar.
Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn.
15 – 20 graden: sproei een paar keer per week 30 minuten tot een uur lang. 20 – 25 graden: sproei een paar keer per week één tot anderhalf uur lang. +25 graden of hittegolven: sproei om de dag twee tot drie uur lang.
Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Pop-up sproeiers voor op de waterleiding
Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
Als je sproeier te groot is trekt hij onderin wel maar is het onmogelijk om volgas te geven. De motor wil niet mooi stationair draaien en valt vanaf volgas meteen terug in de toeren en slaat af. Een te kleine sproeier geeft heel weinig kracht onderin maar je kunt er wel veel toeren mee draaien.
Een tuinslang verslindt water. Ze kan tot 2.000 liter per uur leveren. Met emmers zie je dadelijk hoeveel water je aan het verbruiken bent. Verzamel de vuile was tot een volle wasmachine in plaats van enkele stukken per keer te wassen.
Je begint met een check van de kleur van je bougie nadat je een eind volgas hebt gereden. Aan de kleur van je bougie kun je namelijk aflezen hoe de verbranding van je gassen is. Is de kleur lichtgrijs tot grijs; dan is de sproeier te klein. Is de kleur zwart dan is de sproeier te groot.
Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
Je tuin sproeien doe je vooral om ervoor te zorgen dat het gras een goed wortelsysteem ontwikkelt. Dit is essentieel om er zeker van te zijn dat het gras blijft groeien. Hierdoor is het bijvoorbeeld: Bestand tegen ziektes: Je zou het misschien niet snel verwachten, maar ook gras kan ziek worden.
Wanneer u sproeit kunt u beter een langere aangesloten periode sproeien, dan een paar keer kort. U kunt beter ervoor kiezen om éénmaal 2 uur te sproeien, dan bijvoorbeeld viermaal een half uurtje. U zult bijna nooit te veel kunnen sproeien voor het gazon. Een goede richtlijn is 10 tot 15 mm per keer.
Veel mensen hebben de neiging om hun gazon tijdens een hittegolf elke dag of zelfs tweemaal per dag te sproeien. Wanneer je het gazon lang en goed sproeit is het echter helemaal niet nodig om elke dag te sproeien. Maar dan is het wel belangrijk dat de bodem goed vochtig is.
Sproei tot een uur of zes, zeven 's avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk. Ook het weer is hier een factor: bij windstil weer blijft het vocht langer tussen de planten.