Als twee (of meer) woorden samen één nieuw woord vormen, heet dat een samenstelling. Zo kun je met rug en zak de samenstelling rugzak vormen. In het Nederlands kun je ontelbaar veel en in principe oneindig lange samenstellingen maken.
Een samenstelling is een woord dat bestaat uit twee delen die beide ook zelfstandig kunnen voorkomen (bijvoorbeeld: nachtvlinder = nacht + vlinder). Een samenstelling kan zelf ook weer het linker- of rechterdeel van een nieuwe samenstelling zijn (badkamerdeur = [bad + kamer] + deur).
In groep 4 worden de samengestelde woorden wat langer. De losse delen bestaan soms uit meerdere lettergrepen. Nog steeds worden voornamelijk zelfstandige naamwoorden en werkwoorden gebruikt om nieuwe samenstellingen mee te vormen. Verder zijn bijvoeglijke naamwoorden nu soms onderdeel van de samenstelling.
Methode. Een samenstelling is een combinatie van 2 of meedere woorden die samen 1 woord maken. Let op: als woorden eindigen op een -n dan schrijf je niet altijd de n in het samengestelde woord. Meestal schrijf je een samenstelling aan elkaar, maar soms zet je een streepje tussen de woorden.
Andere woorden voor samenstelling zijn assemblage, assembleren, bouw, combinatie, constructie, montage, onderdelen, opbouw, opbouwen, ordening, organisatie, samengesteld geheel, samenvoeging, structuur, synthese en systeem.
Een samenstelling bestaat uit twee delen die je ook afzonderlijk (als losse, op zichzelf staande) woorden kunt gebruiken. Schrijf samenstellingen aan elkaar! In principe schrijf je samenstellingen aan elkaar. Maar soms krijgen samenstellingen een streepje (koppelteken).
Omschrijving. Afleiding is een woordvormingsprocedé waarbij aan een grondwoord taalelementen worden toegevoegd die niet als losse woorden kunnen voorkomen. Deze toevoegsels kunnen worden onderscheiden in voor- en achtervoegsels.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die 'een zelfstandigheid' aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).
Vijf in samenstelling ( = PENTA)
Het bijwoord opnieuw is gevormd uit het voorzetsel op en het zelfstandig gebruikte bijvoeglijk naamwoord nieuw. Deze samengesmolten voorzetselgroep werd nog tot de twintigste eeuw in twee woorden geschreven.
Samenstellingen met een naam als tweede deel krijgen een koppelteken. Zet in samenstellingen geen koppelteken tussen de delen van een meerdelige naam. Soms is een koppelteken tussen de naam en het grondwoord wenselijk voor de leesbaarheid, maar het is niet verplicht.
Simpele regel: altijd aan elkaar
Samenstellingen (woorden uit twee of meer zelfstandige naamwoorden) schrijf je altijd aan elkaar, zonder spaties dus. Het is bijvoorbeeld autoverzekering en niet auto verzekering. Ook langere woorden schrijf je aan elkaar, tenzij er verwarring ontstaat.
Daarnaast zijn er versteende combinaties die als een samenstelling opgebouwd lijken te zijn, maar eigenlijk een andere herkomst hebben. Zulke combinaties worden vermeende samenstellingen genoemd. De regel voor de tussenletters -e- en -en- zijn ook op zulke combinaties niet van toepassing.
Een samenstelling is een woord dat bestaat uit twee delen die beide ook zelfstandig kunnen voorkomen (keukentafel = keuken en tafel; geletruidrager = gele trui en drager). Een afleiding is een woord dat bestaat uit een grondwoord en een of meer voor- of achtervoegsels (onschuldig).
I nabij bijv. naamw. Uitspraak: [naˈbɛi] dichtbij in afstand of tijd Antoniem: ver in de nabije toekomst (binnenkort) II nabij voorzetsel Uitspraak: [naˈbɛi] in de buurt van Voorbeeld: `van nabij meemaken`Synoniem...
Een grondwoord is het woord dat de basis of de kern vormt van een geleed woord of samenstelling. De kern van het gelede woord ongelukkigerwijs is geluk: (on-)geluk(-kig-er-wijs).
geleed bijv. naamw. Uitspraak: [xə'let] als iets uit verschillende,aan elkaar vastzittende onderdelen bestaat gelede bus (bus met twee rijtuigen die met een scharnierende constructie aan elkaar zitten)gelede wormen (wormen die uit segmenten bestaan) Antoniem:...
Als twee (of meer) woorden samen één nieuw woord vormen, heet dat een samenstelling. Zo kun je met rug en zak de samenstelling rugzak vormen. In het Nederlands kun je ontelbaar veel en in principe oneindig lange samenstellingen maken.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
Officieel: pannenkoek
In de officiële spelling geldt deze regel voor de tussen-n: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel.
Intussen is Aan De Man Brengen een centrale plek waar elke man inspiratie, herkenning en inzichten kan halen. Of het gaat nou gaat over relaties, gezondheid, aantrekkingskracht, testosteron of zelfvertrouwen. Iedereen heeft uitdagingen in zijn reis naar man zijn. Een echte man voor jezelf, de ander en de omgeving.