Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.
Na ruzie herintroduceren
Ze eerst allebei - apart van elkaar - tot rust laten komen. Dit houdt in dat je misschien een kat even op moet sluiten, maar zorg dat ze elkaar even niet meer zien. Zijn ze allebei weer rustig, zorg dan dat ze elkaar in een grote ruimte weer voor het eerst zien.
Speelagressie of nepvechten is een normaal onderdeel van het gedrag van een kat. Het kan soms echter moeilijk zijn om te bepalen of je kat aan het spelen of aan het vechten is. Om te bepalen of je katten spelen of vechten, moet je hun lichaamstaal goed observeren. Observeer ook de aard van het gevecht.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Wanneer katten elkaar pesten zijn er altijd twee: de onderdrukte en de onderdrukker. Observeer de dieren en kijk of een van de katten aanhoudend gedrag vertoont ten opzichte van de andere, zoals: blokkeren van de looppaden.
Zet de katten apart, zorg dat ze elkaar niet kunnen zien. Als dit betekent dat je er één op moet sluiten in een aparte kamer: het zij zo! Zorg er wel voor dat ook die kat de beschikking heeft over de standaard resources: eten/drinken/kattenbak/slaapplek. Laat de gemoederen bedaren door ze rust te gunnen.
Je kat kan zijn agressie uiten door ruzie te zoeken met broertjes en zusjes of door het gevecht aan te gaan met een vreemde kat. Ruw spel: Soms zijn katten aan het spelen en kan het er ruw aan toe gaan. Katten zijn ruw als ze spelen - dit kan lijken op agressie en vechten, maar dat is het niet.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen; Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft.
Waarom grommen en blazen katten? Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen.
Kat gromt. Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
Schaarste – Er zijn onvoldoende bronnen in huis. Denk hierbij aan kattenbakken, voerplekken, doorgangen van de ene naar de andere ruimte etc. De andere kat is onveilig - Je ene kat valt je andere 'lastig', denk hierbij aan willen spelen of steeds achtervolgen terwijl de andere er niet van gediend is.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Soms kan agressief gedrag een teken zijn dat een kat zich niet lekker voelt of pijn heeft. Voor jou als baasje lijkt het alsof de ene kat uit het niets de andere kat aanvalt, terwijl hij dus een goede reden heeft om dit gedrag te vertonen.
Signalen dier er op wijzen dat je katten vriendjes zijn:
ze wassen elkaar (zonder dat ze elkaar bijten) ze wrijven met hun lichaam of kin langs elkaar. ze slapen samen waarbij ze elkaar aanraken. ze spelen samen (hierbij hebben ze hun nagels in, ze maken geen geluid, ze wisselen elkaar af bij het najagen)
Hij pakt daarbij uw hand vast met zijn voorpoten en trapt er met zijn achterpoten tegenaan. Sommige katten doen dit alleen als u over hun buik kriebelt, bij andere katten is een aai over de kop genoeg om dit soort agressie op te roepen. Het gaat meestal zo: uw kat ligt op schoot en laat zich aaien.
Er is niet één waarheid in dit grote debat. Sommige katten kunnen echt niet met een andere kat leven, maar sommige katten kunnen ook niet zonder een kat leven. Over het algemeen is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat katten zowel alleen als in groepen kunnen leven. Beide is dus goed!
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.