Tip: een EAN code, EAN nummer en EAN barcodenummer zijn hetzelfde. Het zijn synoniemen voor dezelfde cijferreeksen, die onder streepjescodes staan op de producten.
►EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven.
EAN staat voor Europees Artikel Nummer. Een EAN is cijfercode die op alle producten terug te vinden is. Deze cijfercode wordt omgezet naar streepjes of een QR-code zodat het product gescand kan worden. Uiteindelijk is het een nummerreeks die het product uniek identificeerbaar maakt.
De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54 (vb. 541448823456789125). EAN staat voor European Article Numbering. Leveranciers en distributienetbeheerders gebruiken deze codes om leveringspunten voor elektriciteit of gas te identificeren.
U vindt uw EAN-code (achttien cijfers - beginnend met 54144) op uw energiefactuur, of door te bellen naar uw netbeheerder. Als u zowel gas- als elektriciteitsklant bent, hebt u 2 EAN-codes: 1 voor elektriciteit, en 1 voor gas.
De meest gebruikte barcode bestaat uit 13 cijfers. Van deze dertien cijfers zijn de eerste drie cijfers de landcode van de uitgevende GS1 organisatie. Het laatste getal is altijd een controlecijfer. Dan blijven er 9 cijfers over.
EAN betekent “Europees Artikel Nummer”. Het werd ingevoerd door de voorloper van het huidige GS1 met als doel alle Europese producten te voorzien van individuele artikelnummers. In 2009 werd het EAN vervangen door het 13-cijferige Global Trade Item Number (GTIN).
Streepjescode maken
Op het internet zijn allerlei gratis tools te vinden om streepjescodes te genereren. Een voorbeeld hiervan is https://www.barcode-generator.de/nl/simple-generator-voor-alle-barcodes. De codes die je bedacht hebt kan je hier invoeren en er streepjescodes van laten maken.
Je kunt dus niet zelf een barcode nummer verzinnen en de barcode moet altijd officieel geregistreerd zijn via GS1. Als je even Googled, dan kom je genoeg websites tegen die je de mogelijkheid bieden om al dan niet tegen betaling zelf een EAN code te maken met een barcode generator.
Als je nog geen EAN-code ontvangen hebt, kan je deze aanvragen bij je netbeheerder.
De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code.
EAN codes worden gebruikt om producten te identificeren – alles wat je kunt prijzen, bestellen en verkopen.
Nee, dit is niet verplicht. Verkoopplatformen vragen alleen om de EAN code cijferreeks.
EAN-code opzoeken
op de energie-aansluiting in de meterkast; op de jaarafrekening (zie EAN-nummer op de afbeelding hieronder).
EANcode.nl. Het koppelen van codes aan producten gebeurt op het desbetreffende verkoopplatform (bol.com, Amazon, etc.). Naast productgegevens en prijsinformatie vult u ook de EAN code in. Product en code wordt op deze manier automatisch aan elkaar gekoppeld.
EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt. Het is een unieke code om zo een product of producteenheid een identificatie te geven. Voor elk product, elke variatie of eenheid is een uniek EAN nummer nodig.
Om je producten van barcodes te voorzien bestaan er twee mogelijkheden. Als product owner of verkoper op bol.com en Amazon, hebben jouw producten een uniek identificatienummer nodig. Hiervoor is een Global Trade Item Number (GTIN) of European Article Number (EAN) vereist, wat je bij GS1 kan aanvragen.
Wat is het verschil tussen EAN, GTIN en GS1 codes? EAN is een afkorting van 'European Article Number'. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 organisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is dus de voorloper van GS1.
Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor 'Quick Response' code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt.
De streepjescode
Vrijwel alle verpakte producten die in Nederland en België in de schappen liggen hebben een GTIN-13-code, dus een reeks van dertien cijfers. De internationale standaardiseringsorganisatie GS1 heeft een coördinerende functie en geeft codes uit aan fabrikanten die een nieuw product op de markt brengen.
De eerste twee cijfers, de 8 en 7, staan voor het land waarvan het product afkomstig is. De acht en zeven staan voor Nederland. Dan volgen er 5 cijfers die staan voor het bedrijf waar een product vandaan komt: De bedrijfscode. Daarna volgen weer 5 cijfers en die staan voor het product.
Als je bij een energieleverancier ingeschreven staat met een foute meternummer (en bijgevolg ook een foute EAN-code), dan moet je de nodige controles uitvoeren en je leverancier schriftelijk op de hoogte brengen, zodat die de passende wijzigingen kan doorvoeren.
De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd, nl. de meter. Als u uw meter moet laten vervangen, zal er op uw toestel wel een nieuw meternummer staan, maar blijft uw EAN-code overanderd.
Betekenis. In de computer is bijvoorbeeld ingevoerd dat het cijfer 150 een pak hagelslag is, dat 1 euro kost. Elk gedeelte van de streepjescode heeft een betekenis. De eerste twee cijfers zijn de landcode.