Het roesje (sedatie)U krijgt de medicijnen voor het roesje via een infuus. Daarna wordt u slaperig en valt U helemaal in slaap. Kort na de ingreep wordt u weer wakker. Tijdens het roesje is minimaal 1 arts en een gespecialiseerd anesthesieverpleegkundige aanwezig om voor u te zorgen.
Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Een roesje is geen narcose! U hoeft dus niet beademd te worden. Als u een roesje krijgt, dan betekent dit dat u voor het onderzoek op de behandelkamer een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap.
Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden.
Door een roesje (sedatie) verloopt een onaangenaam onderzoek prettiger voor u. U bent dan minder bang, u voelt zich gemakkelijker en heeft minder pijn. Als u ontspannen bent, verloopt het onderzoek in het algemeen ook gemakkelijker.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'. Sedatie blijkt een veilige en meer dan uitstekende opvolger.
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
U moet nuchter zijn. Dat betekent dat u minstens 6 uur voor het roesje niet meer mag eten.U mag wel tot 2 uur voor het roesje water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistof drinken. Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen of fietsen.
Pijnbeleving is voor iedereen anders. Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn.
Niet eten en drinken voor de operatie
Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken.
Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is. Als na het onderzoek klachten optreden, kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling via 075 650 7289.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken.Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie: Bij een onaangename procedure.
Nadelen sedatie
Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Als uw zuurstofgehalte te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn.
Het roesje lijkt dan bijna op een narcose en kinderen die op een afdeling liggen bij te komen van een roesje worden niet zo scherp in de gaten gehouden. Dan kunnen er risicovolle situaties ontstaan. Het grootste gevaar is dat een kind ongemerkt stopt met ademen, of stikt doordat de tong te diep in de keel zakt.
De verdoving
In geval van lichte verdoving (een roesje) krijg je sedatie en een pijnstiller door de maag-darmarts. Dit is geen volledige narcose. Je zal dus ook niet steeds volledig slapen tijdens het onderzoek. Meestal geeft de sedatie wel wat geheugenverlies.
Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op uw lichaam: Het bewustzijn wordt verminderd door het sedativum: u wordt slaperig en suf. U maakt de behandeling daardoor niet helemaal bewust mee. Soms bent u na afloop zelfs al vergeten wat er is gebeurd.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de endoscoop vervelend. Als je last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus kan dit extra pijnlijk zijn. De arts zal in dat geval meestal een verdovende zalf op en rond de anus smeren.
Een colonoscopie is een relatief veilig onderzoek. Gemiddeld treedt er twee keer per duizend onderzoeken een serieuze complicatie op. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn.
Misselijkheid en braken
Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere. Zowel misselijkheid als braken kunnen in de meeste gevallen behandeld of voorkomen worden, maar soms kunnen ze wel enkele uren tot dagen aanhouden.
U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
Soms worden weefselstukjes weggenomen en als er poliepen zijn, probeert de arts die met een lus te verwijderen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.