De MagSafe-aansluiting was tot 2016 een type voedingsverbinding bij Apples reeks laptops. Het MagSafeconcept werd geïntroduceerd met de MacBook Pro in januari 2006. De MagSafestekker wordt magnetisch vastgehouden aan de voedingsingang van de laptop.
MagSafe bestaat uit een reeks magneten die rond de interne laadspoel van de iPhone 12 gepositioneerd zijn. Deze detecteren de aanwezigheid van andere MagSafe-compatible accessoires en zorgen voor een naadloze en veilige bevestiging op de juiste plek. MagSafe werkt alleen met andere compatibele MagSafe-accessoires.
Heb ik een nieuwe hoes nodig? De nieuwe MagSafe-oplader van Apple is speciaal ontworpen om te werken met Apple's eigen MagSafe-accessoires, zoals de siliconen hoes. U kunt MagSafe echter gebruiken om uw iPhone op te laden, zelfs als er geen hoesje op zit.
Alle vier de nieuwe iPhones kunnen MagSafe gebruiken. De MagSafe-oplader (45 euro) oogt in eerste instantie als een reguliere draadloze oplader. Dat is het in wezen ook, met als grote verschil dat hij magnetisch is. Daardoor klikt hij altijd precies op het midden van de achterkant van de iPhone 12.
De MagSafe-oplader is ontworpen om uw iPhone snel en veilig draadloos op te laden. Het systeem past zich slim aan de omstandigheden aan om zo het opladen van uw iPhone te optimaliseren tot een piekvermogen van maximaal 15 W voor sneller draadloos opladen.
De magneten zorgen voor de juiste positie voor snel draadloos opladen. Tijdens het opladen kun je de iPhone gewoon vasthouden en gebruiken. Zonder de magnetische aansluiting kunnen MagSafe-opladers ook andere iPhone-modellen en AirPods opladen.
Ook de AirPods Pro is er in twee varianten en ook hier zit het verschil enkel in de opbergcase. Deze zijn beide draadloos oplader met een QI-charger maar de nieuwste versie van de AirPods Pro ondersteunt ook opladen met Apple's eigen MagSafe opladers.
De iPhone of AirPods opladen met een MagSafe-oplader
iPhone: (ondersteunde modellen) Leg de MagSafe-oplader op de achterkant van de iPhone of de MagSafe-case of -sleeve. Het oplaadsymbool verschijnt wanneer de iPhone wordt opgeladen.
Om te bepalen welke MagSafe oplader voor jouw MacBook geschikt is zou je dus het bouwjaar (voor of na medio 2012) van jouw Mac kunnen bepalen. Dit kan eenvoudig door linksboven in beeld naar het Apple logo te gaan en vervolgens te kiezen voor 'Over deze Mac'.
De MagSafe-oplader werkt met Qi, dus net als met alle Qi-opladers kun je er je iPhone 8 of nieuwer en je AirPods met draadloze oplaadcase mee opladen. De magnetische precisie is alleen van toepassing op iPhone 14-, iPhone 14 Pro-, iPhone 13-, iPhone 13 Pro-, iPhone 12- en iPhone 12 Pro-modellen.
MagSafe is meer dan een magnetische ring om het apparaat te bevestigen. Normaal is de iPhone beperkt tot 7,5W opladen via Qi, maar MagSafe-producten ondersteunen snelladen tot maximaal 15W, hierdoor laadt je toestel 1,5 keer sneller op.
De 20 Watt oplader laadde een lege iPhone in slechts 28 minuten op tot 50%, terwijl de MagSafe er één uur over deed. Dat is natuurlijk niet zo heel vreemd, als je bedenkt dat een MagSafe slechts 15 Watt is en een 'standaard' Qi lader een iPhone 12 slechts met maximaal 7,5 Watt kan laden.
Draadloos opladen: Leg de case met het statuslampje naar boven midden op een draadloze MagSafe-oplader of een draadloze, Qi-gecertificeerde oplader. Als de case op de juiste manier op de oplader ligt, gaat het statuslampje een paar seconden aan. Vervolgens gaat het uit en worden de AirPods opgeladen.
U hebt een iPhone 8 of nieuwer nodig. De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Met AirPods Pro met MagSafe draadloze oplaadcase laad je jouw AirPods Pro op met de MagSafe draadloze oplader. Zo laad jij jouw oordopjes niet alleen bedraad op, maar ook draadloos met de MagSafe oplader. Wanneer je muziek luistert, heb je minder last van je omgeving dankzij noise cancelling.
Het bedrijf uit Cupertino zorgt er met magneten voor dat je iPhone altijd goed op de oplader ligt. De oplader plakt zich namelijk vast aan de achterkant van je telefoon. Het oplaadvermogen verdubbelt ook dankzij MagSafe. Waar je voorheen met 7.5W draadloos kon laden, kan je dat nu met een vermogen van 15W doen.
iPhone 11 laadt niet draadloos op als hij scheef ligt
Ligt hij scheef, dan kan er mogelijk geen/onvoldoende energie doorgestuurd worden. Dan werkt het draadloos opladen vanzelfsprekend niet. Probeer dus je iPhone 11 goed op de draadloze oplader te leggen en op het scherm te controleren of het toestel opgeladen wordt.
De volgende toestellen laad je wel draadloos op, maar niet met MagSafe: iPhone SE 3 (uit 2022) en iPhone SE 2 (uit 2020) iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.
Je iPhone draadloos opladen werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De iPhone heeft een vergelijkbare spoel die de energie uit het elektromagnetisch veld absorbeert.
AirPods-case opladen via je iPhone en iPad
De AirPods zitten in een plastic doosje, die je met een gewone Lightning-kabel kunt opladen. Maar je moet dan wel in de buurt van een stopcontact of usb-aansluiting zijn. Wil je je AirPods-case ook onderweg kunnen bijladen, dan kan dat via de iPhone en iPad.
De accu van de AirPods (Pro) gaan zo'n 4 tot 5 uur mee bij normaal gebruik. Dankzij de oplaadcase die ook een batterij bevat kun je de luistertijd opkrikken naar 24 uur. Wanneer je de AirPods 15 minuten oplaadt in de case kun je daarna weer 3 uur muziek luisteren.
In die gevallen zijn de AirPods 3 een betere keuze en vallen de AirPods Pro automatisch af. Maar wie het beste geluid van Apple wil hebben, kan beter voor de Pro's kiezen. De toevoeging van ruisonderdrukking maakt ze inherent betere oordoppen voor een prijs die je ook voor de nieuwe AirPods 3 betaalt.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.