Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt. Alcohol kookt heel traag uit gerechten: Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen. Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt.
Het duurt meestal ongeveer 2 tot 3 uur voordat de alcohol volledig verdampt wanneer het wordt toegevoegd aan een gerecht dat op een laag vuur wordt gekookt. Bij het koken op een hoog vuur, bijvoorbeeld bakken of sauteren, kan het slechts 30 seconden duren voordat de alcohol verdampt.
Alcohol uit de pan
Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo'n 2 uur pruttelen is al ongeveer 90% van de alcohol verdampt. Bij een saus die slechts 15 minuten op het vuur staat, is slechts 40% van de alcohol vervlogen.
Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn dan ook niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Het advies is dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.
Alcohol verdampt vanaf een temperatuur van bijna 80 graden, terwijl water pas echt verdampt als het kookt bij 100 graden. Toch wil dat niet zeggen dat de alcohol volledig verdwenen is uit een gerecht dat je hebt opgewarmd of gekookt.
Koken met alcohol heeft waarschijnlijk geen effect op uw baby als de alcohol vroeg in het kookproces wordt toegevoegd en het eten goed gaar is . Dit zorgt ervoor dat de meeste alcohol verbrandt. Hoe langer de kooktijd, hoe meer alcohol verdampt.
Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Dit hoofdgerecht voor circa 6 personen is ook geschikt voor kinderen, tijdens de warme bereiding verdwijnt de alcohol uit de wijn.
De meeste alcohol verdampt als het eten opwarmt. Om precies te zijn: als een gerecht met alcohol erin langer dan 2 uur heeft gestoofd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten, bijvoorbeeld bij het maken van een saus, blijft meer alcohol achter: ongeveer 40% na 15 minuten verhitten.
Whisky- en alcoholverbranding
Of er alcohol in een afgewerkt gerecht achterblijft en hoeveel, hangt af van de kookmethode. Wanneer voedsel gedurende een lange periode onder hoge hitte wordt gekookt, zoals wanneer het wordt geflambeerd, verdampt het grootste deel van de alcohol . Pure alcohol kookt bij 173 F – een lagere temperatuur dan water.
Alcohol verdampt sneller omdat het een hoge dampdruk heeft bij de temperatuur die je lichaam meestal heeft. Het voelt koud aan omdat de faseverandering energie overdraagt aan de gasvorm van de alcohol tijdens het verdampen.
Water kookt op een punt van 100 graden Celsius. Bij alcohol gebeurt dit veel eerder, op 78 graden Celsius.
Basisrecept sabayon
Allereerst, de basis van deze custard saus, ook wel bekend als zabaglione. Met de verhouding 4 eidooiers, 50 gram suiker en 50 ml alcohol zit je sowieso goed.
De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37 °C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel ook kant en klare glühwein van 8,5% verkocht wordt..
Het wort moet nu 60 tot 90 minuten gaan koken. Tijdens het koken ga je de bitterheid en aroma van het bier bepalen. Vroege hopgiften zorgen voor de bitterheid aan het bier.
Zwangere vrouwen kunnen nog steeds genieten van authentieke coq au vin en andere gerechten die met alcohol zijn bereid, zolang de chef-kok de deksel losjes op de pan laat .
Eén portie bevat dus 1⅓ ounce wijn, wat gelijk staat aan ongeveer 1 / 20 ounce ethanol. Dat is dezelfde hoeveelheid ethanol die je zou consumeren in een paar glazen vruchtensap (ja, vruchtensap bevat van nature alcohol). En het koken van de risotto zal die hoeveelheid verminderen . Het is niet nul alcohol!
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Voeg de wijn toe aan de pan en laat het geheel al roerend 3 tot 4 minuten koken tot de helft is ingekookt.
Met wat geluk preciseert het recept dat je de saus tot de helft moet laten inkoken. Wanneer de helft van de vloeistof verdampt is, weet je dat de saus voldoende is ingekookt. Bij een doorsnee recept (een hoeveelheid voor 4 personen) duurt dat 15 à 20 minuten. Vaker nog staat er helemaal geen aanwijzing bij.
Bereidingstijd: Hoe langer je kookt, hoe meer alcohol er verdampt. Na 2 uur koken of stoven is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter koken, zoals bij een saus, kan er tot 40% alcohol overblijven.
Gerechten met sauzen die met alcohol zijn gemaakt – bijvoorbeeld pasta (of penne) a la wodka, witte of rode wijnsaus of jus, chocoladesauzen met rum, brandewijn, etc. bevatten meestal weinig alcohol en de porties zijn klein. Ze zijn allemaal veilig om met mate te eten, tijdens de zwangerschap .
Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico's al hoger. Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken.
Ik hou van Franse uiensoep...en nu wil ik er ook een! Ja, het is helemaal prima - eet smakelijk!