De pupil lijkt zwart omdat het een gaatje is in de gekleurde iris.Hierdoor komt er licht in het oog.De iris bepaalt de kleur van je ogen, bijvoorbeeld bruin, blauw of groen. Een ander woord voor de iris is regenboogvlies.
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid. Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis: vocht in het netvlies (maculaoedeem)
Uveïtis is in het merendeel van de gevallen niet te genezen. Acute vormen van uveïtis genezen meestal binnen drie maanden maar er bestaat altijd het risico dat het terug komt. Bij chronische vormen van uveïtis kan de ontsteking na een aantal jaren uitdoven.
De geschatte prevalentie (aantal ziektegevallen) ligt rond de 10-30 per 100.000 mensen (0.01-0.03%). De JIA-geassocieerde uveitis heeft vaak een sluimerend en chronisch beloop en geeft ook niet altijd klachten.
Iridocyclitis of regenboogvliesontsteking is een ontsteking van de iris (regenboogvlies) waarbij ook het straalvormig lichaam (corpus ciliare) is aangedaan. Is dat laatste niet het geval, dan spreekt men van iritis, een van de drie basisvormen van inwendige oogontsteking (uveïtis).
Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij schade ontstaat aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek (oftewel de macula lutea). Als u macula degeneratie heeft, is uw beeld vervormd. Ook ziet u niet meer scherp en centraal minder details. Middenin uw beeld zit dus een wazige, vervormde vlek.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk en rood oog maar kan ook geleidelijk ontstaan (zeer geleidelijk waziger zien). De ontsteking kan in één oog voorkomen, in beide ogen tegelijkertijd of afwisselend in één van beide ogen.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Bij een auto-immuunziekte richt het afweersysteem zich tegen eigen weefsels en in geval van uveïtis tegen het oog. De oorzaak waarom dit gebeurt is in veel gevallen niet bekend. Men denkt dat meerdere factoren nodig zijn om uveïtis te ontwikkelen waaronder een erfelijke aanleg.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Symptomen van uveïtis (inwendige oogontsteking)
De ontsteking in het oog kan plotseling (acuut) ontstaan. Met een behandeling geneest een oogontsteking meestal binnen drie maanden. De klachten kunnen ook langzaam beginnen en lang duren, soms jaren. Dan noemen we het een chronische uveïtis.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Meestal gaat een oogontsteking vanzelf over. Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze klachten: U krijgt pijn aan uw oog.
Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen met veel witte bloedcellen. Bijvoorbeeld in de longen en ogen. Veel mensen met sarcoïdose hebben last van moeheid. Andere klachten zijn bijvoorbeeld koorts, afvallen, benauwd zijn en oogontstekingen.
Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie). Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. U gaat steeds minder goed zien. Het begint meestal na het 50ste levensjaar.
Als één oog niet meer (goed) werkt, heeft dat invloed op het leven. Naast (mogelijke) angst dat er iets met het goede oog gebeurt, ervaren mensen problemen in het dagelijks leven. Zo is bij diepte zien de verwerking van informatie door twee ogen van essentieel belang.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
De ziekte van Behçet is een chronische ontstekingsziekte met aften in de mond en op geslachtsdelen en verschillende soorten huidafwijkingen. Ook kunnen patiënten uveïtis (oogontsteking), artritis, afwijkingen aan de bloedvaten en hersensymptomen krijgen.
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).