Geldige reden voor ontslag op staande voetsteelt;fraudeert;in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten;werk weigert zonder goede reden.
Bij ontslag op staande voet beëindigt u de arbeidsovereenkomst direct, zonder opzegtermijn. U heeft dan geen toestemming nodig van de kantonrechter. U kunt een werknemer alleen op staande voet ontslaan als er een dringende reden is.
Je werkgever mag je ontslaan als die hiervoor een redelijke grond heeft en herplaatsing niet mogelijk is. Voorbeelden van redelijke gronden zijn disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische redenen, faillissement, reorganisatie, enzovoort.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit.In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
De ‘oorzaken’ die reden zijn voor ontslag lopen uiteen van een breed scala, waaronder: illegale activiteiten zoals het stelen of onthullen van bedrijfsgeheimen, oneerlijkheid, het overtreden van bedrijfsregels, het lastigvallen of verstoren van andere werknemers, insubordinatie, buitensporig ongeoorloofd verzuim en slechte werkprestaties op basis van een objectieve maatstaf. .
2. Redelijke redenen voor ontslag. (1) Een ontslag is onredelijk als het niet om een eerlijke reden en volgens een eerlijke procedure plaatsvindt, zelfs als het voldoet aan een eventuele opzegtermijn in een arbeidsovereenkomst of in de arbeidswetgeving.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Op de volgende manieren kan een vast contract beëindigd worden: je zegt je vaste contract zelf op met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn; je werkgever heeft een gegronde reden om te beëindigen en wint de ontslagprocedure; je hebt je (structureel) ernstig misdragen en je werkgever ontslaat je op staande voet.
Heeft u een vast contract, dan mag uw werkgever u alleen ontslaan als hij een geldige reden heeft.
Uw ziekte heeft onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering. Uw werkgever heeft geen andere functie of aangepaste werkzaamheden voor u. U functioneert onvoldoende of bent niet geschikt voor uw werk. Uw werkgever moet u tijdig gezegd hebben dat u niet of onvoldoende presteert.
Gegronde redenen
Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden. En met een ontslagaanzegging alleen komt er sowieso geen einde aan je contract. Meestal is het wel de start voor een onderhandeling over de voorwaarden van een ontslag. Komt er geen regeling, dan zal je werkgever naar het UWV of kantonrechter moeten.
Een werknemer wil bepaalde taken niet uitvoeren of komt niet op het werk opdagen terwijl de werknemer wel staat ingeroosterd. Dit kan reden zijn voor de ergste sanctie die het arbeidsrecht kent: ontslag op staande voet.
Als u vindt dat u onterecht ontslag op staande voet krijgt of het ontslag voldoet niet aan de voorwaarden, dan heeft u 2 mogelijkheden om dit aan te vechten. U kunt verzoeken het ontslag te vernietigen of u kunt een vergoeding vorderen.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro.
Vaste contracten - Bij vaste contracten moeten beide partijen vóór de beëindiging schriftelijk opzeggen . Dit geldt ook voor gevallen waarin de beëindiging het gevolg is van ontslag of slechte prestaties van de werknemer. De opzegtermijn is afhankelijk van de contractuele afspraken.
Het kan zijn dat uw baas interacties met u vermijdt of niet reageert op uw e-mails of berichten , wat een teken kan zijn dat hij zich voorbereidt om uw dienstverband te beëindigen. Het is ook mogelijk dat ze u met de nek aankijken omdat ze niet tevreden zijn met uw prestaties of gedrag.
Om potentieel 'eerlijk' te zijn, moet een ontslag om een van de volgende vijf redenen plaatsvinden: bekwaamheid of kwalificaties.Gedrag.Onwettigheid of overtreding van een wettelijke plicht.Een andere substantiële reden .
Er kan sprake zijn van onredelijk ontslag als een werknemer minimaal twee jaar voor zijn werkgever heeft gewerkt en één van de volgende situaties van toepassing is: er was geen redelijke reden voor het ontslag . de reden was niet voldoende om de afwijzing ervan te rechtvaardigen. de werkgever heeft geen eerlijke procedure gevolgd.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.