Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Gooi de zak grond die uitgedroogd is leeg in een grote teil en voeg hier water aan toe met behulp van een tuinslang of gieter.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
De potgrond verversen
Trek een stel handschoenen aan als je wilt voorkomen dat je handen vies worden. Schep de oude aarde voorzichtig uit de pot, je wilt de wortels namelijk niet beschadigen. Schep minimaal 1/3 deel van de oude aarde uit de pot in een andere bak. Schep vervolgens een laag verse aarde terug in de pot.
De potgrond van jouw plant kan in de loop van de tijd dichter en vaster worden. Geen zorgen, dit is niet gek en gebeurt bij waarschijnlijk elke kamerplant. De grond wordt dichter doordat je de plant water geeft en omdat deze grond zich dan gaat verdichten rond de wortels.
Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Voor bijna alle kamerplanten kan je universele potgrond gebruiken, maar je kan ook specifieke grond aankopen. Zorg dat deze laag zo dik is, dat wanneer je de kluit erop zet die ongeveer 5 cm tot onder de potrand blijft.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
Daarnaast is het zo dat de ene plant vaker nieuwe voeding nodig dan de andere. Eenjarige en snelgroeiende planten hebben bijvoorbeeld vaker vervanging nodig, omdat ze harder groeien en de wortels snel sterker worden. Een nieuwe pot met verse grond geeft ze dan de ruimte en de voedingsstoffen om groter te worden.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.
Je kunt de grond zelf afvoeren naar de milieustraat, maar je kunt deze klus ook aan een vakman uitbesteden. Het afvoeren van de grond is vaak onderdeel van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de vakman. De meeste vakmannen nemen de prijs voor het afvoeren van grond mee in de totaalprijs van de klus.
Je kunt jouw kamerplanten het beste in het voorjaar verpotten, tussen maart en juni. Dit is het ideale tijdstip omdat planten tijdens deze periode meer energie krijgen, dankzij de warmere temperaturen en lichtintensiteit. Dat leidt ertoe dat kamerplanten snel nieuwe wortels krijgen.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Vaste planten kunt u het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november).
Het beste antwoord
Pokon vloeibare plantenvoeding is (wanneer het gesloten wordt bewaard) bijna onbeperkt houdbaar, ook in aangelengde vorm. Er bestaat geen risico op schimmelvorming, er kan wel een lichte troebeling in het mengsel ontstaan.
Als je er achter komt dat je te enthousiast je plant in een te grote pot hebt gezet, kun je er altijd voor kiezen om deze naar een kleinere pot te verpotten. Terug verpotten, of terugpotten zeg maar. Als je je plant verpot naar een grotere pot, kies je het liefst een pot die zo'n 20% groter is dan de kweekpot.
Doorgaans hebben planten in de periode van maart tot oktober plantenvoeding nodig. Dit zijn namelijk de maanden waarop de plant bloeit of groeit. De meeste planten gaan een rustperiode in tijdens de winter en hebben dan ook minder behoefte aan extra voeding.
Potgrond gebruik je voor planten en bloemen die in potten of bakken staan. Potgrond bevat extra voedingsstoffen waardoor planten en bloemen beter groeien. Deze voedingsstoffen werken alleen de eerste maanden, daarna zul je moeten bijmesten.