Prinsessenlijn. Dit is een speciale deelnaad, deze loopt van het armsgat via de buste en taille naar beneden. Dit kan zowel voor de versiering als voor de pasvorm zijn. Prinsessenlijnen zie je vaak op trouwjurken.
Vaak komen ze voor in de zij-naad ter hoogte van het midden van je borst, op de rug (om je schouderblad ruimte te geven) en in je taille.
Een coupenaad is een ruitvormige plooi die wordt vastgezet met een naad. Een coupenaad wordt gebruikt om de pasvorm te verbeteren. Een coupenaad zorgt ervoor dat de kleding mooi aansluit op de vorm van het lichaam. Hierdoor kleedt het overhemd beter af en ziet het er netter en formeler uit.
Meestal wordt aangeraden om een naadtoeslag van 1,5 of 2 cm te gebruiken. Maar als je de naadtoeslag op 1 cm houdt, heb je veel minder onnodige bulk. Dit is erg handig bij bijvoorbeeld naden met rondingen erin of kragen en taillebanden.
Coupenaden in de zijnaad strijk je richting armsgat, dan valt de coupenaad minder op. De (figuur) coupenaden in de taille van een jasje, jurk, rok of broek strijk je naar middenvoor/middenachter, (dan loopt het kledingstuk mooi met de ronding van je figuur mee.
Buste/borstkas: Meet, met de armen los langs het lichaam, rond het breedste deel van de borstkas/buste.
Naden ontstaan als stukken textiel aan elkaar genaaid worden. De stukken textiel worden met draad aan elkaar verbonden. De draad is zichtbaar in de naden. Naden kun je niet loshalen zonder het textiel te beschadigen.
Uitleg: voor een goed waterdicht stiksel van uw tentdoek of zeildoek wordt er altijd een zgn. 'kapnaad' aangelegd. Hierbij wordt de stof eerst dubbel-gevouwen. Uiteraard werkt dit stiksel ook extra versterkend.
De Engelse naad wordt gebruikt voor dunne stoffen. Bij deze steek leg je de stoffen met de verkeerde kanten op elkaar, stikt op een ong. 0,5 mm van de rand, vouwt de randen open, legt de stoffen met de juiste kanten op elkaar en vervolgens stik je opniew op 0,5 van de rand en je hebt een stevig afgewerkte naad.
De kruisnaad is zoals de naam eigenlijk al zegt de naad die het kruis van je broek of legging vormt.
De achterkant kruipt niet omhoog. Oplossing: Als de achterkant van de BH omhoog kruipt, dan is de omvangmaat te groot. Neem een omvangmaat kleiner en een cupmaat groter. Heb je bijvoorbeeld nu een 80E, dan kun je beter een 75F nemen.
Samengevat moeten we dus rekening houden met drie zaken: als een beha insnoert in de borst, of de beugel prikt in de borst, of hij komt omhoog als je de armen omhoog doet, dan is hij te klein.
Dan is je bh-band waarschijnlijk te los en draag je een te grote omvangs maat. Snelle oplossing: verstel je bh band door je bh sluiting te verstellen naar een strakkere sluiting. Draag je hem al op de strakste sluiting? Dan heb je een kleinere maat nodig.
Best kijk je na 12 weken voor een nieuwe beha die redelijk los zit op je rug en van cup groot genoeg is, waar je zelfs nog wat marge in hebt. Wij raden aan om toch een beugelbeha te dragen omdat deze het meeste steun bieden want net dan heb je een goede steun nodig.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
“Als we ons bijvoorbeeld op dat aantal baseren, kun je inderdaad stellen dat een beha ongeveer na een jaar toe is aan vervanging. Vrouwen die er dubbel zoveel hebben en dus vaker afwisselen, kunnen als vanzelfsprekend ook langer doen met hun lingerie. Als je kleren vaak draagt, verslijten ze nu eenmaal veel sneller.
De Push-up bh met foam of gel cup
Een van de bekendste bh's die ervoor zorgt dat je borsten groter lijken is de push-up bh.
Een beha dragen is dus nergens voor nodig." Waar de beugels van een beha zitten, bevinden zich lymfevaten. Die lymfevaten worden afgekneld door je beha. Als je je beha uit laat, verbetert de doorbloeding van je borsten.
Nu het publieke leven overal in Europa weer langzaam op gang komt, is niet iedereen bereid de borsten weer op te sluiten. Uit een opiniepeiling van het Franse bedrijf Ifop onder ruim drieduizend vrouwen, blijkt dat 7 procent van de Françaises geen bh draagt.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken, je kunt er zelfs schimmels door krijgen! Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Volgens lingerie-expert Lisbeth Delmote wel. Omdat de beha door het draaien in de slaap verschuift, kan de beugel om de verkeerde plekken te veel druk uitoefenen. Dat is niet alleen onaangenaam, het kan ook tot blauwe plekken, of in ergere gevallen tot irritaties en gezwellen leiden.
Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
Aangeknipt beleg Het beleg is in het patroon getekend. Zo is bijvoorbeeld bij het sweaterjurkje aan de schouder een aantal centimeters bijgetekend. Dit deel wordt meestal verstevigd en naar binnengevouwen zodat er vervolgens drukknopen op bevestigd kunnen worden. U hoeft hier dus geen extra delen aan te naaien.
Doorstikken: je stikt dwars door alle lagen heen, vanaf de goede kant van de stof, waardoor de steken aan de buitenkant van het kledingstuk zichtbaar zijn.
Vlieseline Naadband gebruik je om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken, voordat je de twee delen op elkaar naait. De naad is dan makkelijker te verwerken. Naadband is soepel en dun en kan goed plat geperst worden.