Het kozijn is het frame van de deur en houdt via scharnieren de opdekdeur vast. Een opdekdeur valt gedeeltelijk óver het kozijn heen. Hierdoor zijn de naden tussen de deur en het kozijn niet zichtbaar en steekt de deur een stukje uit ten opzichte van het kozijn.
Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur geheel in het kozijn valt en wordt afgehangen aan scharnieren. Vandaar dat buitendeuren tegenwoordig vrijwel altijd stomp zijn. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelles.
Wanneer je momenteel echter een opdekdeur hebt hangen, zul je ook je deurkozijn moeten vervangen. Een stompe deur past namelijk niet op een deurkozijn gemaakt voor een opdekdeur.
Valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze minder tocht doorlaat en daarnaast ook gemakkelijk te plaatsen is.
Bij een opdekdeur heeft de buitenrand een opdekrand en sluit de deur op het kozijn. Ook verschillen de scharnieren.
Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur.
Waar herken je een opdekdeur aan? Het meest opvallende is dat deze op het kozijn valt. Dit betekent dat de randen een beetje uitsteken. De draairichting van de deur is van belang bij opdek deuren.
De stompe deur valt geheel in de sponning van het deurkozijn, waarbij de naad wél zichtbaar is. Bij deze deur valt het dus direct op of hij wel of niet vakkundig is afgehangen. Het afhangen van een stompe deur kost meer tijd. Vandaag dat vooral duurdere woningen met deze deuren worden opgeleverd.
Maar goed nieuws: ook opdekdeuren zijn prima te schilderen. Je doet dit met verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Voordat je begint is het belangrijk eerst goed te ontvetten en de deur te schuren. Dan pakt de verf veel beter.
Voor opdekdeuren meet je de breedte maat zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand. Je neemt hiervoor de sponningsmaat van het kozijn en telt 12 mm bij de hoogte maat op.
De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. In principe worden er 3 standaard maten gehanteerd, 70 mm en 90 mm. Voor een muurdikte van 70 mm kies je voor een kozijndikte van 90 mm en voor een muurdikte van 90 mm kies je voor een kozijndikte van 114 mm.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
Voor het bepalen van de draairichting van een opdekdeur ga je aan de kant staan waar je de deur naar je toe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren aan de linkerkant dan is de deur linksdraaiend. Hangen de scharnieren aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend.
Een taatsdeur is een deur die aan de onder- en bovenkant scharniert. Hij valt niet in een kozijn, maar in een afgewerkte sparing. Je kunt 'm daarom ook aan beide kanten openen. Welk type inrichting je ook hebt: een taatsdeur zorgt voor eenheid.
De meest verkochte opdekdeuren zijn de vlakke opdekdeuren. Geen profiel in de deur, geen glas en gewoon glad en wit afgelakt in RAL 9010.
vlakke deur. Een vlakke deur is een deur die bestaat uit een vurenhouten randwerk met een vulling van bijvoorbeeld karton waar triplexplaten op zijn bevestigd. Deze deuren worden fabrieksmatig vervaardigd.
Nieuw lid. TA deuropdek, daarmee bedoelen ze hoeveel de deur op dikte van de corpus komt te liggen.
Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het deur zelf, en het onderhoud. Globaal kun je vanuit gaan dat een kunststofdeur tussen de 35 en 55 jaar mee gaat.
Afhankelijk van het aantal deuren doe je hier ongeveer een 1,5 tot 2,5 uur per deur over. Let op dat bij beide deuren daarna nog wel het sluitwerk gemonteerd moet worden!
Bij binnendeuren is dit eigenlijk altijd MDF. We spreken dan ook van een MDF-toplaag. MDF (Medium-Density Fibreboard) is gemaakt van houtvezels die samen met lijm worden samengeperst tot houtplaten. Het voordeel van MDF is dat het heel goed af te lakken en te bewerken is.
Paumelle scharnieren bestaan uit 2 delen. Het ene deel bevat een stift en de andere van een gat zodat de deur gemakkelijk af te werken is. De ene kant van het scharnier dien je in het kozijn te draaien en de andere kant van de scharnier in het gat in de deur.