waarvandaan = waarvandaan bijwoordUitspraak: [warvɑn`dan] vanaf de plaats die is genoemd of waar je naar verwijst Voorbeeld: `Wat is het telefoonnummer waarvandaan je gebeld bent?`Synoniem: vanwaar &c... brandtorens = Torens, bijvoorbeeld op een berg, waarvandaan de wacht wordt gehouden voor vuren.
Vanwaar in de betekenis 'van welke plek, waarvandaan' is standaardtaal in het hele taalgebied, maar het is in die betekenis gebruikelijker in België dan in Nederland. Vanwaar wordt ook geschreven als van waar.
van·daan (bijwoord) 1afkomstig van: waar kom je vandaan?; ze is bij haar man vandaan weg bij; waar haal je dat vandaan? (a) hoe kom je eraan?; (b) hoe verzin je het?
We schrijven ervan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na ervan kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarin gaat, als u van het gedeelte dat met waarin begint, een aparte zin met daarin kunt maken. In die zin kan daarin worden vervangen door in + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar in in twee woorden.
Gratis is een term uit het Latijn en wordt gebruikt in diverse Romaanse en Germaanse talen (zoals Nederlands, Afrikaans, Deens, Duits, Engels, Frans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds, Italiaans, Pools) in de betekenis van 'kosteloos' (ergens niet voor hoeven te betalen).
hoezo, waarom. vanwaar (zn) : waarvandaan.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
Met 82,8 % van de stemmen is prikspijt overtuigend winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. De top drie van 2021: prikspijt.
We schrijven waarbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
We schrijven waaruit aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
We schrijven waarop aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
Van waaruit is een combinatie van een voorzetsel (van) en een voornaamwoordelijk bijwoord (waaruit). Soortgelijke combinaties zijn: van daaruit, van waaraf, van daaraf, van daarboven, van hierboven, van waarboven, van waarop. Zulke combinaties worden in principe los geschreven.
blijk (het; o; meervoud: blijken) 1datgene waaruit iets blijkt; bewijs, teken: blijk geven van moed moed tonen; een blijk van belangstelling 1blij·ken (bleek, is gebleken) 1duidelijk worden: uw onschuld zal daaruit blijken; iets laten blijken het te kennen geven 2blij·ken (koppelwerkwoord; bleek, is gebleken) 1 ...
Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord
Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'. Dit leidt bijvoorbeeld tot de volgende zinnen: Het boek dat hij heeft gekocht, heeft een blauwe kaft.
We schrijven waaraan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is.
waar, werkelijk. werkelijk (bw) : bepaald, bestaande, echt, eerlijk, eigenlijk, feitelijk, heus, inderdaad, metterdaad, ongelogen, realiter, reëel, stellig, voorwaar, waar, waarachtig, waarlijk, wezenlijk.
ð 'Samens' is het woord van het jaar 2022.
Het kinderwoord "Ma stobbe" betekent "stop" en wordt door kinderen gebruikt wanneer ze geïrriteerd over iets zijn. TikTokker Timon Verbeeck bedacht het en heeft de TikTok-community ook aangespoord om erop te stemmen. In totaal kreeg "Ma stobbe" 60,53% van de stemmen.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”