Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
In de koelkast: Gebakken kip kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de kip in een luchtdichte zakken of goed verpakt in aluminiumfolie of plasticfolie wordt bewaard. Dit helpt om de smaak en textuur te behouden en voorkomt dat de kip uitdroogt.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
De hapjes zullen in speciale zakjes geleverd worden. Hierdoor kunt u de hapjes tot 5 dagen gekoeld bewaren.
Bij Kippie Eindhoven doen wij niet moeilijk over de Kippiepan die je na betaling van de borg (€ 15,= statiegeld) mee mag nemen: je mag deze zolang houden als je maar wil! Dus terugbrengen is niet noodzakelijk.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Pluimvee en vlees Vlees en pluimvee hebben doorgaans een houdbaarheidsdatum. U moet uw kip binnen één tot twee dagen na aankoop gebruiken of invriezen en vlees binnen drie tot vijf dagen na aankoop. Door uw pluimvee en vlees in te vriezen, kunt u deze eiwitten negen tot twaalf maanden bewaren.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen goed blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur.
Te gebruiken tot
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Symptomen salmonella
De verschijnselen van salmonella ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en houden vaak 2 tot 3 dagen aan.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
De Koelkast: Een Veilige Haven
Volgens voedselveiligheidsnormen kan kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast altijd onder de 4°C blijft. Dit vertraagt de groei van bacteriën aanzienlijk.
Ruik het: vertrouw op je neus! Een van de meest betrouwbare indicatoren van bedorven voedsel is de geur . Als je een vreemde geur ruikt, is je kip waarschijnlijk niet meer veilig om te eten. Textuur is van belang: als de rauwe kip slijmerig of plakkerig aanvoelt, zijn dit zekere indicatoren dat bacteriën zijn gaan groeien.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Overgebleven gekookt voedsel kan maximaal drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Gedurende deze tijd kunt u de restjes opwarmen tot 165 °F . Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terug in de koelkast zet om ze veilig te houden.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.