Kringlooppapier is beter voor het milieu dan nieuw papier, maar het verschil in milieubelasting is klein. Minder papier gebruiken levert meer milieuvoordeel op. Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar.
Papierrecycling draagt bij aan duurzaamheid. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout. Alle Nederlanders, bedrijven en gemeenten maken samen de papier- en kartonkringloop mogelijk en werken zo mee aan de verduurzaming van de samenleving.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Bij gerecycled papier wordt bestaand (oud) papier met water vermengd en zijn vervuilingen en inkt uit het papier gehaald.Daarna wordt het verwerkt tot 'nieuw' papier. Een voordeel hiervan is dat er op deze manier geen nieuwe papiervezels nodig zijn.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose (pulp), een belangrijk bestanddeel van hout. Zowel gerecycled papier als nieuw papier heeft water en energie nodig voor de productie. Dat zorgt voor milieubelasting. Het kost evenveel energie om papier te maken van oudpapier als van hout.
Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in. Bovendien verschillen de eigenschappen van papier en plastic. Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic.
Recycling van papier en karton is onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging. Door hergebruik vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen, wordt afval voorkomen en ervoor gezorgd dat CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton.
Recyclen bespaart grondstoffen
Zo hoeven er voor het maken van papier geen nieuwe bomen gekapt te worden, is er geen aardolie nodig voor de productie van plastic en hoeven er geen metalen te worden gewonnen voor apparaten en blik.
Het papier is volledig biologisch afbreekbaar.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Het oud papier en karton wordt machinaal gesorteerd. Het karton wordt in balen geperst en verkocht voor de kartonindustrie. Het oud papier wordt grondstof voor nieuw papier. Via de transportband komt het papier in de 'drumpulper' terecht, waar de oude kranten en tijdschriften verpulpt worden met water en zeep.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
In deze blog lichten we recycling en circulariteit uit als onderdelen van duurzaamheid. Een duurzaam product heeft een lange levensduur óf is geproduceerd op een wijze waarop het milieu zo min mogelijk is belast. Recyclebaar en circulair vallen beide onder duurzaam.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit.Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen.Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Door te recyclen, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om nieuwe materialen te produceren. Dit is goed voor het milieu, want het zorgt voor minder CO2 uitstoot (minder verbranding van restafval), minder verbruik van fossiele brandstoffen en het zorgt voor het behoud van bossen en natuur.
Papier kan niet oneindig gerecycleerd worden. Na elke bewerking vermindert de kwaliteit van de houtvezels. De vezels kunnen gemiddeld vijf tot zeven keer opnieuw worden gebruikt. Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, kunnen nieuwe vezels worden toegevoegd.
Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier.
De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek. In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar.
Het Europese recyclingpercentage voor papier en karton bedroeg ruim 72% in 2019. 89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier en karton wordt gerecycled (2021).
Maar de vraag is, hoe vaak kunnen we papier eigenlijk recyclen? Papier bestaat uit papiervezels en sommige vezels kunnen technisch tot wel 25 keer worden gerecycled, maar dat is sterk afhankelijk waarvoor we het papier gebruiken. Van een krant kun je geen toiletpapier maken, en van een kartonnen doos geen tijdschrift.
Omdat papier en karton voor het grootste deel zijn gemaakt van oud papier en karton en van oorsprong van de natuurlijke, hernieuwbare houtvezel van een boom, zijn papier en karton eigenlijk altijd duurzaam.
Toch is uit onderzoek gebleken dat papieren campagnes, uitingen en mailingen 13 keer duurzamer(!)zijn dan hun digitale tegenhangers. Daarnaast maken papieren mailingen ook veel meer indruk.
Papier is Beter
Of papier een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal is dan plastic, hangt af van verschillende factoren. Een kilo papier produceert minder broeikasgas dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is hernieuwbaar. Voor papier heb je echter productiebossen nodig.
Voor het maken van nieuw karton is het oude karton een belangrijke grondstof, want 85% van nieuw karton bestaat uit oud papier. Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.