De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor. Het is de klier die bij de ziekte 'bof' gezwollen is. De mens heeft twee oorspeekselklieren. Deze vormen samen met twee speekselklieren onder de kaak en twee onder de tong de zes grote speekselklieren.
De oorspeekselklier (glandula parotis)
Al deze speekselklieren samen zorgen voor de dagelijkse speekselproductie, die belangrijk is voor de eerste stappen in de spijsvertering en het vochtig houden van de slijmvliezen van mond- en keelholte.
Een acute ontsteking wordt niet meteen behandeld. De afvloed van speeksel en soms pus kan worden geholpen door een zuur dieet en massage van de speekselklier in de richting van de uitvoergang, als dit niet te pijnlijk is. Antibiotica en onderzoek naar bacteriën die de ontsteking veroorzaken zijn meestal niet nodig.
Bij een acute infectie van een speekselklier heb je last van een pijnlijk gezwollen speekselklier, meestal aan 1 zijde. De overliggende huid kan rood verkleurd zijn. Je kunt algemene klachten hebben zoals koorts. Bij drukken op de klier kan er soms etter uit komen.
Als een bacteriële infectie de speekselklierontsteking veroorzaakt, is een antibioticakuur nodig. Bij een chronisch of steeds terugkerende ontsteking kan de arts de ontstoken klier operatief verwijderen. Zowel de KNO-arts als de kaakchirurg is betrokken bij de behandeling van speekselklierontstekingen.
De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt direct onder de huid voor het oor en rondom de kaakhoek. Deze speekselklier bestaat uit een oppervlakkige en een dieper gelegen kwab. Deze klier was vroeger vooral bekend vanwege de bof.
In de oorspeekselklier is 20% van de gezwellen kwaadaardig, in de onderkaakspeekselklier is 50% kwaadaardig en in de speekselklier onder de tong 70% kwaadaardig. Hoe kleiner de speekselklier, hoe groter de kans op kwaadaardigheid. Soms komen in een speekselklier uitzaaiingen voor van andere tumoren in het lichaam.
De speekselklier of afvoergang kan verstopt raken door ingedikt speeksel of door speekselsteentjes. Doordat de klier nog wel speeksel maakt, ontstaat achter de verstopping een ophoping. Dat geeft pijnklachten en zwelling vooral tijdens het eten.
Door verstopping van de afvoergang ontstaat stuwing van speeksel in de speekselklier (het speeksel kan niet weg) waardoor klachten optreden. Deze verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf omdat beperkte afvloed van speeksel langs de steen meestal mogelijk is.
Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. Ga naar uw huisarts als de halsklieren langer dan 2 weken vergroot blijven.
Klachten en symptomen bij speekselklierontsteking
Dit kan zowel in de mond als uitwendig zichtbaar en voelbaar zijn. Dit kan het gevolg zijn van een vernauwing of verstopping in een afvoergang waardoor er geen of minder speeksel in de mond komt. Speeksel dat er troebel uit ziet.
Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is. Ga naar uw huisarts als de halsklieren langer dan 2 weken vergroot blijven.
Een gezwollen lymfeklier is goed met uw vingers te voelen. U voelt dan een knobbel onder de huid. Bent u verkouden? Dan kunt u een zwelling aan de zijkant van uw nek of net achter uw oren opmerken.
Meestal gaat het om onschuldige virale en soms bacteriële infecties. Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger.
U kunt niets doen tegen een opgezette lymfeklier. Het verdwijnt zodra de ontsteking of infectie voorbij is. U kunt proberen dit te versnellen, door bijvoorbeeld gezonder te gaan eten. Het kan zijn dat de lymfeklier na de infectie toch nog groter blijft dan normaal, maar dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over.
Hoe vaak komt speekselklierkanker voor? Speekselklierkanker is een zeldzame ziekte. In 2021 kregen 211 mensen de diagnose speekselklierkanker.
De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt onder de huid bij de kaakhoek. Deze klier is met de vingers alleen te voelen bij zwelling of ontsteking. De bijhorende uitvoergang ligt in het wangslijmvlies tegenover de bovenste kiezen. Tijdens het eten stroomt daaruit vooral waterig speeksel.
Wat is de oorspeekselklier
De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor bij de kaakhoek. De klier is met de vingers alleen te voelen bij een zwelling of ontsteking. De uitvoergang waardoor het speeksel in de mond komt, ligt in het wangslijmvlies tegenover de kiezen in de bovenkaak.
De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor. Het is de klier die bij de ziekte 'bof' gezwollen is. De mens heeft twee oorspeekselklieren. Deze vormen samen met twee speekselklieren onder de kaak en twee onder de tong de zes grote speekselklieren.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk. Een zwelling van de lymfeklieren tussen de twee longen (mediastinum) is ook mogelijk. Dit kan leiden tot symptomen zoals een drukkend gevoel of pijn in de buurt van het borstbeen. Een zwelling van de lymfeklieren kan ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie.
Alle lymfeklieren zijn met elkaar verbonden via lymfebanen: daardoor kunnen de lymfocyten (cellen in de lymfeklieren) ook uitzaaien naar andere plaatsen. Tussen 5 en 7 op de 100.000 mensen krijgen lymfeklierkanker (5de meest voorkomende kanker). Lymfeklierkanker is niet besmettelijk en meestal niet erfelijk.
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.