Hoe krijgt mijn kat niesziekte? Niesziektevirussen kunnen zich verspreiden via: Direct contact: de virussen worden uitgescheiden via de tranen, speeksel en neusuitvloeiing van zieke katten. Indirect contact: de virussen worden overgedragen via de omgeving, handen en kleding.
De niesziekte is niet besmettelijk voor mensen. Er is één heel kleine uitzondering: de Bordetella Bronchiseptica. Dit komt alleen voor bij katten die leven in grote groepen en is besmettelijk voor mensen met een slechte weerstand. Ook uw hond is niet vatbaar voor de niesziekte van katten.
Niesziekte bij de kat is een infectie die heel wisselend kan verlopen en in 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door twee virussen, het feline Herpesvirus of het Calicivirus. Deze virussen zijn niet overdraagbaar op mensen of andere dieren.
Via contact met virusdeeltjes op kleding, voerbakjes en andere voorwerpen. Grote hoeveelheden virusdeeltjes zijn aanwezig in speeksel, traanvocht en neusuitvloeiing van katten met niesziekte. Het virus kan ongeveer een week lang overleven in de omgeving (buiten de kat). Via contact met een drager van niesziekte.
Dit is vaak zichtbaar bij de bek en bij de ogen. In veel gevallen zal de ziekte vanzelf overgaan, maar er zijn uitzonderingen. Zo is het raadzaam om bij oudere katten met een minder goed werkend immuunsysteem en ongevaccineerde kittens advies in te winnen bij de dierenarts.
Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.
Wanneer uw kat vaak blijft niezen, er abnormale uitvloeiing aanwezig is (etter, bloed) of de kat algemeen ziek wordt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Bij niezen wordt vaak direct gedacht aan niesziekte, maar er zijn ook andere oorzaken van niezen.
Net als een koortslip bij de mens, wat ook een herpesvirus is. Katten die dus nooit in contact komen met andere katten, kunnen evengoed niesziekte krijgen. Wij adviseren daarom om ook uw binnenkat te laten vaccineren. Niesziekte is niet besmettelijk voor mensen, honden of andere dieren.
Als je de griep hebt of verkouden bent, moet je je niet al te veel zorgen maken of je het virus kunt overdragen op je kat. Volgens het Smithsonian Magazine zijn er gevallen bekend waar huisdiereigenaren het H1N1 virus hebben overgedragen op hun kat. En katten kunnen het virus ook overbrengen op mensen.
Wij adviseren in principe om in Nederland alle katten (binnen en buitenkatten) ieder jaar tegen niesziekte, één keer in de drie jaar tegen kattenziekte te laten vaccineren.
Katten of kittens die niesziekte hebben eten vaak slecht. Hun eetlust is nauwelijks tot niet aanwezig omdat katten en kittens de voeding niet meer kunnen ruiken. Hierdoor is het van belang dat je je kat of kitten van licht opgewarmde, aantrekkelijk ruikende en smakelijke voeding voorziet.
Honden en katten kunnen ook last hebben van hun luchtwegen. De bekendste luchtwegaandoening bij de hond is kennelhoest en bij de kat niesziekte. Er kunnen echter ook andere luchtwegaandoeningen spelen, zoals chronische bronchitis of longontsteking, maar ook parasitaire infecties, zoals longworm.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving.
Na besmet te zijn worden katten meestal binnen enkele dagen ziek, maar het kan ook 2 weken duren. Als een dier niet ziek is, maar besmetting wel mogelijk is, dient een quarantaineperiode dus minimaal 2 weken te duren. Daarna kan een dier veilig bij andere mogelijk vatbare dieren gevoegd worden.
Niesziekte is over het algemeen niet besmettelijk voor de mens. Alleen Bordetella bronchiseptica (komt alleen voor bij katten die leven in grote groepen) kan besmettelijk zijn voor mensen met een slechte weerstand.
Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte? Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens. In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op.
Uit experimentele onderzoeken waarbij dieren opzettelijk zijn besmet met het virus, is gebleken dat katten, fretten, konijnen en hamsters geïnfecteerd kunnen raken. Hamsters blijken ook natuurlijk besmet te kunnen raken.
Vaccinatie tegen niesziekte
Vooral voor katten die veel met andere katten in contact komen. Katten die gevaccineerd zijn tegen niesziekte kunnen toch een milde vorm van niesziekte krijgen. De kans op bijkomende complicaties (zoals bronchitis en/of longontsteking) is dan wel aanzienlijk kleiner.
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan aanwezig zijn in de ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Hoe is de behandeling van niesziekte? In principe is een virus niet te bestrijden en hoef je hier geen medicatie voor te geven. We kunnen echter wel symptomen zoals bijvoorbeeld koorts bestrijden. Bij heldere uitvloeiing zonder koorts is het in principe juist om geen antibiotica te geven.
Een kat loopt chlamydia op door nauw direct contact met een geïnfecteerde soortgenoot, waarbij vooral de ooguitvloei infectieus is. De bacterie gaat steeds de conjunctiva (oogslijmvliezen) koloniseren met conjunctivitis als gevolg. De eerste symptomen verschijnen gewoonlijk enkele dagen na de infectie.
Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken. Chronisch niezende katten niezen ofwel langer dan twee weken of hebben steeds weer terugkerende verkoudheidsklachten.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Als je kat tijdens het slapen een luid ademgeluid geeft, snurkt ze. Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door trillingen die ontstaan door een vernauwing van de bovenste ademwegen.
U kunt proberen de neus van uw kat te spoelen: Dit kan met een zoutoplossing voor baby's of met een fysiologische zoutoplossing die u met een spuitje in een neusgat spuit. Niet alle katten zullen dit spoelen accepteren.