Ontluchten is het verwijderen van lucht uit een systeem dat met vloeistof is gevuld. Dit kan om verschillende redenen gebeuren: Lucht is – in tegenstelling tot een vloeistof – samendrukbaar. Bij hydraulische systemen, zoals een remsysteem, is dit hinderlijk of zelfs gevaarlijk.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
De sifon als beluchter functioneert: heb je een onderdruk in het systeem dan zuigt hij lucht aan (beluchter), maar door het membraan kan er bij overdruk nooit water teruggeduwd worden. Bij een grote waterlozing op het systeem ontstaan er dus geen problemen.
Algemeen beantwoorder. Een beluchter altijd zo hoog mogelijk onder een wastafel, keuken etc plaatsen.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
De rioolbeluchters zijn voorzien van een klep. In een normale situatie blijft deze gesloten. Indien er onderdruk optreedt in de binnenriolering, opent deze klep om vervolgens lucht in de riolering te zuigen. Hierdoor verdwijnt de onderdruk.
Dit gebeurt via een systeem waarbij een ontluchtingspijp op de riolering is aangesloten. Deze loopt vervolgens naar het dak van de woning waar de lucht wordt vrijgelaten. De reden dat de uitlaatpijp voor een riolering ontluchten op het dak zit, is dat een vies ruikende lucht uit het systeem gelaten moet worden.
Beluchting is het proces waarbij lucht wordt toegevoegd aan een vloeistof of een substantie. Water beluchting betekent dus zuurstof toevoegen aan water of de zuurstofverzadiging verhogen, en er zijn een aantal verschillende manieren om dit te doen.
Indien er onderdruk ontstaat in de PVC afvoerbuis van uw riolering wordt het klepje van de PVC beluchter dat normaal gesloten is, geopend. Nu wordt er lucht naar binnen gezogen, waardoor de onderdruk in de leiding verdwijnd.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
“Een luchtsnuiver of beluchter, ook beluchtingsklep genoemd, is een mechanisch toestel dat op afvoerleidingen wordt geplaatst en dat zich opent bij het optreden van een onderdruk in de leidingen, zodat er lucht kan aangezogen worden”, legt Claude Tjoen van Wavin Belgium uit.
Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.