Als je baby onrustig is, dan zijn er weinig rustige momenten op de dag. Er is meer aan de hand dan een 'mopperdag', een 'regeldag', of 'wat krampjes'. Je baby is namelijk continu onrustig.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje.De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Je baby heeft nog geen slaapritme
Als je baby in de buik zit, ervaart hij weinig verschil tussen dag en nacht. Hij heeft nog geen vast slaapritme en doet gewoon af en toe een dutje. Zodra hij geboren wordt, moet je kindje nog heel erg wennen aan jouw leefritme. Dat zorgt voor onrust.
Ritme en regelmaat voor uw baby
Daarom is ritme en regelmaat erg fijn voor een baby. Dit zorgt ervoor dat uw baby weet wat er gaat gebeuren en dat geeft uw baby rust. Probeer de dingen altijd op een zo veel mogelijk vaste volgorde te doen (ritme). Dus bijvoorbeeld, 'voeden, spelen, kroelen, slapen.
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Een drukke baby:
is heel alert. is vlug van slag. heeft vaak geen duidelijk slaap- en eetritme. slaapt vaak moeilijker in en wordt 's nachts vaker wakker.
Darmkrampjes komen veel voor bij baby's. Dat komt omdat het maag- en darmstelsel nog in ontwikkeling is. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
's Avonds huilen oftewel het huiluurtje
Volgens veel kinderartsen is dit gedrag ook een manier waarop baby's hun angsten en frustraties verwerken die ze gedurende de dag hebben opgedaan. Zo kunnen ze zich ontladen na een dag vol nieuwe ontdekkingen en emoties.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Het Angelman syndroom is een genetische aandoening waarbij er een stoornis ontstaat in hersenontwikkeling. Dit leidt tot een ontwikkelingsachterstand, afwijkende motoriek en taalontwikkeling en slaap- en gedragsproblemen. Ook hebben kinderen meestal epilepsie.
Wat is Kidd
Kidd staat voor Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie en kenmerkt zich over het algemeen door chronische hoofdpijn, concentratieproblemen en de kinderen worden “stuntelkampioenen”. KIDD kan blijven bestaan tot op hoge leeftijd.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding. Maar ook op latere leeftijd kan het trauma zich nog op allerlei manieren uiten.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Een half open hand met de wijsvinger eruit kan betekenen dat uw baby nieuwsgierig is naar wat er gaat gebeuren;Een vuistje tegen het afgewende hoofdje betekent dat uw baby moe is. Hoe groter de baby wordt, des te meer de handjes iets kunnen vertellen. De armbewegingen gaan ook mee doen.
Baby's die overmatig huilen, drinken vaak kort en onregelmatig.Ze kunnen moeilijk tot rust komen en bewegen druk met hun armen en benen.Ook kunnen ze zich heel boos maken en zijn ze moeilijk te troosten. Door de gebroken nachten raken ze oververmoeid, net als hun ouders.
Huilen is normaal gedrag. Sommige baby's huilen meer dan andere. Over het algemeen huilen baby's het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.