I = 1, II = 2, III = 3, IV = 4, V = 5, VI = 6, VII = 7, VIII = 8, IX = 9, X = 10. XI = 11, XII = 12, XIII = 13, XIV = 14, XV = 15, XVI = 16, XVII = 17, XVIII = 18, XIX = 19, XX = 20.
Historisch gezien bestaat er ook een koppeling tussen cijfers en letters/woorden, waarbij bijvoorbeeld een 1 correspondeert met zeer slecht, een 5 met onvoldoende, een 6 met voldoende en een 10 met uitmuntend (Sanders, 2011).
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende.
Een A+ wordt alleen uitgedeeld wanneer de score 100% is. Een A staat voor een score van 95%, een A- voor een score van 90%, een B+ voor een score van 85% en dit gaat zo verder tot E-, wat staat voor een score van maximaal 30%.
Het cijfer 5 en lager geldt als een onvoldoende. Op sommige scholen worden ook halve cijfers gegeven en + en - cijfers. Op de lagere school werden vroeger ook cijfers gegeven voor gedrag en vlijt.
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen. De overige vakken moeten dan een 6 of hoger zijn.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens.
Bijna iedereen heeft in zijn verleden op de basisschool en het voortgezet onderwijs toetsen gemaakt waarop je precies 100 punten kon scoren. Als je 55 van de 100 punten had behaald, dan kreeg je een 5,5.En dat is een voldoende.
Wanneer een leerling een A haalt, is dit dus vergelijkbaar met de Nederlandse 'tien', een A- ongeveer met de negen, een B met de acht, enzovoorts. Bij welk cijfer er sprake is van een onvoldoende kan verschillen per staat.
De letter V is de 22ste letter van het moderne Latijnse alfabet. Deze letter heeft, evenals de letter F en de Griekse letter Ypsilon (Υ, υ) de Semitische wâw als oorsprong. De Etrusken vereenvoudigden de letter tot V.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
In de wiskunde een aanduiding voor een willekeurig element van een verzameling;d.w.z. de waarde/betekenis kan variëren (=veranderen).
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Wie drie keer 9/20 of één keer 7/20 behaalde in een deliberatiepakket van 60 studiepunten, komt helemaal niet in aanmerking voor tolerantie.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
Je bent geslaagd voor het eindexamen vwo wanneer je voldoet aan de volgende vijf eisen: Je hebt gemiddeld een 5,5 of hoger behaald voor je centraal eindexamens (CE's)*. Je voldoet aan de kernvakkenregel: Je hebt maximaal één eindcijfer 5 voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Uitgangspunt zijn de op één decimaal afgeronde cijfers. De cijfers 4,5 t/m 5,4 tellen als één tekortpunt. De cijfers 3,5 t/m 4,4 tellen als twee tekortpunten. De cijfers 2,5 t/m 3,4 tellen als drie tekortpunten.
➢ In een vakje staat geen cijfer maar Inh of Vr: het betreft een toets/overhoring die moet worden Ingehaald, of waarvoor de leerling door omstandigheden is Vrijgesteld.
Vanwege de wettelijke bepaling is er geen beoordeling mogelijk met het getal nul, hoe slecht de geleverde prestatie ook is. Het laagst mogelijke cijfer is altijd 1.