De Omnipas 65+ is een jaarabonnement dat op een MOBIB-kaart geladen wordt. Zo'n MOBIB-kaart is een stevige, kleine, kaart met een computerchip erin. Als u minder dan 17 keer per jaar bus of tram van De Lijn neemt, dan zijn een Lijnkaart, m-ticket, m-card10, sms-ticket of biljet(opent in nieuw venster) voordeliger.
Kost. Een Buzzy Pazz of Omnipas Verhoogde Tegemoetkoming (VT) kost 56 euro voor 1 jaar.
Waar te koop? U kunt de Omnipas op verschillende manieren aanvragen: online, per mail of brief of in een Lijnwinkel(opent in nieuw venster).
Aanvraag Omnipas 65+ op MOBIB-kaart
Je vraagt je abonnement online aan of via de post. Op het aanvraagformulier duid je aan of je al een MOBIB-kaart hebt. Je ontvangt een uitnodiging tot betaling. Na ontvangst van je betaling wordt je abonnement opgestuurd of geactiveerd op je MOBIB-kaart.
Om een gratis jaarabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) voor De Lijn te krijgen, moet u voldoen aan twee voorwaarden. U moet in het Vlaams Gewest wonen.of u krijgt een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood van de Zorgkas (dit werd vroeger 'Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) genoemd).
Die pas bestaat officieel niet meer. De reden is simpel: sinds 2005 geldt een wettelijke identificatieplicht. Dat wil zeggen dat iedereen verplicht is een paspoort of rijbewijs op zak te hebben. Je hebt dus geen apart pasje meer nodig om aan te tonen dat je 65 jaar of ouder bent.
Ben je 65 jaar of ouder en reis je regelmatig met De Lijn?Dan geniet je van een voordelig vervoerbewijs, namelijk de Omnipas 65+. Zo reis je onbeperkt met alle bussen en trams (uitgezonderd de Limburgse snellijnen) van De Lijn in Vlaanderen en Brussel.
Om een Omnipas 65+ op MOBIB-kaart van De Lijn te kunnen kopen, moet u 65 jaar zijn of worden. Met de Omnipas 65+ kunt u een jaar lang onbeperkt reizen met De Lijn. Er zijn enkele uitzonderingen (zie bij 'Uitzonderingen').
In Nederland is gratis reizen voor 65-plussers en gepensioneerden per gemeente geregeld. Een landelijk beleid ontbreekt, en daardoor zijn ouderen voor de tegemoetkoming afhankelijk van hun woonplaats.
Standaard korting bij bus, tram en metro
Ben je ouder dan 65 en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo?Dan reis je altijd met een korting van 34%. Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. Deze korting gaat in vanaf de dag dat je 65 bent geworden.
65 jaar worden heeft zo zijn voordelen. Want vanaf die leeftijd profiteert u van veel kortingen. Korting op bijvoorbeeld museumkaartjes, het openbaar vervoer en verschillende uitstapjes. Een initiatief bedacht in de jaren 70 bedoeld om de 65-plusser actief te houden.
OV-chipkaart en abonnementen
Je kunt met een OV-chipkaart reizen per trein, bus, tram en metro. Jouw kaart is direct actief en je kunt reizen met NS in de 2e klas als je saldo op je kaart hebt gezet. Je zet saldo op je OV-chipkaart bij de NS-kaartautomaat. Meer weten?
Een 10-rittenkaart kost 17 euro. Sommige steden en gemeenten geven korting bij aankoop, waarmee je binnen een bepaald gebied kan reizen. Je kan ook terecht aan een ticketautomaat of in een Lijnwinkel of ander verkooppunt in je buurt. Vanaf 150 euro is de verzending gratis.
Scan je MOBIB-kaart aan de scanner op de bus of tram: Druk op de blauwe infotoets.Houd je MOBIB-kaart voor de blauwe cirkel.Op het scherm zie je nu het geldige abonnement met vermelding van de einddatum.
De prijs van de Buzzy Pazz hangt af van de leeftijd en de geldigheidsperiode. Voor kinderen van 6 tot 11 jaar is er een Buzzy Pazz voor een heel jaar voor 56 euro.Voor jongeren van 12 tot 24 jaar, hangt de prijs af van de geldigheidsperiode. Er bestaat een Buzzy Pazz voor 1 maand, 3 maanden of 12 maanden.
Het landelijke opstaptarief (dat is het basistarief dat je betaalt als je incheckt) komt uit op €1,01. Van de kaartjes te koop in de bus wijzigt het tarief van het RITkaartje, per 1 januari kost deze €2,45 of een veelvoud daarvan, afhankelijk van de afstand.
Mensen vanaf 66 jaar met een laag inkomen komen vanaf dan in aanmerking voor het gratis OV-abonnement.
Tot en met 3 jaar kun je je kind gratis meenemen in bus, metro en tram. Elk kind van vier jaar en ouder heeft een persoonlijke OV-chipkaart nodig om op saldo met korting te kunnen reizen. Is je kind 3 jaar en 6 maanden oud, dan kun je deze kaart al voor hem of haar aanvragen.
Iemand van 65 of ouder krijgt bij treinreizen geen korting op de reiskosten. Wel kan een 65+-er korting krijgen op een tweetal abonnementen, dat zijn Flex Weekend Vrij en Flex Dal Vrij. Hiermee reist u in het Weekend of de daluren vrij. Bij een reis die buiten het abonnement valt wordt geen 65+ korting gegeven.
Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis wanneer ze worden begeleid door een reiziger van 12 jaar of ouder die over een geldig vervoerbewijs voor 1e of 2e klas beschikt.
Het kortingstarief voor reizen op saldo gaat vanzelf op je 65e verjaardag in. Dit gaat automatisch doordat je geboortedatum geregistreerd staat op jouw OV-chipkaart. Je krijgt 34% korting, zowel op het basis- als op het kilometertarief.
Niet alleen bungalowparken, maar ook reisorganisaties hotelketens en luchtvaartmaatschappijen hanteren een senioren korting, vaak voor personen vanaf 60 of 65 jaar. Deze kortingen kunnen oplopen tot wel 20 procent! Daarnaast kun je als oudere vaak buiten het hoogseizoen op vakantie, waardoor je goedkoper uit bent.
De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord: de Seniorenvoordeelpas (ook vaak seniorenpas genoemd). Het is een initiatief speciaal gericht op 50-plussers. De pas biedt naar eigen zeggen exclusieve kortingen op winkels en webwinkels en zelfs op sommige fitnesscentra.
Na activatie reis je met een ticket 60 minuten. Een 10-rittenkaart is een jaar geldig. Per rit moet je wel zelf je vervoerbewijs activeren via de app van de partner waarbij je je 10-rittenkaart kocht. Na activatie reis je met een rit van je 10-rittenkaart 60 minuten.