Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een
Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende ideeën of voorstellingen die zich aan iemand opdringen en hem of haar moeilijk loslaten. Zulke gedachten zijn ongewild en onplezierig. Dwanghandelingen (compulsies) zijn handelingen die steeds op een bepaalde manier moeten worden uitgevoerd, zogenoemde rituelen.
Je kunt een obsessie herkennen aan het niet kunnen loslaten van een bepaalde gedachte. De gedachte keert steeds terug in je hoofd, ook al probeer je er niet aan te denken. Zo'n gedachte is bijvoorbeeld dat je bang bent dat er iets ergs zal gebeuren of dat je besmet zal raken met een ziekte.
Kenmerken dwangstoornis
Je hebt ongewenste, terugkerende dwangmatige gedachten of denkbeelden. Je voert dwanghandelingen of psychische activiteiten uit om gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen. Het lukt je niet om de gedachten en/of handelingen te stoppen.
Dwanghandelingen (compulsies)
Je moet van jezelf bijvoorbeeld telkens je kleren netjes ordenen of in gedachten tot 10 tellen voordat je op de fiets stapt. Vaak doe je dit als reactie op jouw dwanggedachten of regels die jij jezelf hebt opgelegd.
Meestal komen obsessies voort uit een angst voor iets, en je wilt voorkomen dat waar jij bang voor bent gebeurt. Hierdoor kunnen er naast dwanggedachten ook dwanghandelingen (compulsies) ontstaan.
Door te praten en te oefenen kun je leren bepaalde gedachten en reacties op angst te veranderen. We noemen dit cognitieve gedragstherapie. Als je desondanks toch nog veel klachten hebt, dan kan een behandeling met medicatie soms helpen. De medicatie die men dan doorgaans neemt zijn antidepressiva.
Soms blijft iemand hangen in dat obsessieve gevoel, wanhopig smachtend naar beantwoording van die 'liefde'. Dit fenomeen staat bekend als limerence, ook wel verliefdheidsverslaving genoemd. Het lijkt weliswaar op liefde, of verliefdheid, maar het is het niet écht.
Symptomen dwangstoornis
alles in het leven perfect willen regelen, controledwang. nergens onbekommerd van kunnen genieten, veel stress. een verstoorde dagelijkse routine hebben door voortdurende dwanghandelingen. last hebben van verstoorde sociale activiteiten door voortdurende dwanghandelingen.
Als je geobsedeerd bent door een persoon is dat een teken dat de relatie niet gezond is. Beperk het contact met deze persoon. Besteed tijd aan dingen die je afleiden, en probeer manieren te vinden om door te gaan met iemand anders, of met iets beters.
Een obsessie is een psychische aandoening, een dwangmatige gedachte. Degene met een obsessie kan een bepaald idee niet uit zijn of haar hoofd krijgen. In de meeste gevallen wil deze persoon dat wel, maar het lukt niet. Deze obsessieve gedachte leidt tot obsessief handelen, met andere woorden tot dwangmatig handelen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Je kunt dwanggedachten proberen te negeren of tegen te houden. Het is moeilijk om dwanggedachten te stoppen, want als je gedachten hebt die je uit alle macht probeert niet toe te laten, komen ze des te meer en des te intensiever in je op. Vaak stoppen dwanggedachten pas als je bepaalde dwanghandelingen uitvoert.
Ontstaan. Veel mensen met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis zijn opgegroeid met afstandelijke, kritische of strenge ouders. Tijdens je opvoeding was er waarschijnlijk weinig ruimte voor spel, ontspanning en pubergedrag. Deze stoornis komt voor bij ongeveer één procent van de bevolking.
Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Een onbeantwoorde liefde voelt op deze manier "normaal." Vandaar dat het dan moeilijk is om afstand te nemen.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
OCD is een mogelijk invaliderende aandoening die levenslang kan blijven bestaan. Voor de meeste mensen is OCD een chronische ziekte waarvoor ze hun leven lang behandeld moeten worden. Voor sommigen veroorzaken de symptomen van OCD extreem ernstige angst en leed.
Wat gebeurt er in de hersenen? Een hersengebied dat vaak in verband wordt gebracht met OCS is de basale ganglia. Dit is een verzameling structuren onder de hersenschors. Het gebied maakt gewenst gedrag mogelijk en stopt ongewenst gedrag.
Je knijpt alle bultjes, puistjes en mee-etertjes uit en krabt alle korstjes, schilfertjes en andere ongelijkmatigheden weg. Zelfs de kleinste plekjes en onrijpe puistjes komen aan de beurt en er komt een prettig, ontspannen gevoel over je heen als er wat talg uitkomt.
Accepteer de situatie
Het klinkt echt super logisch, maar wanneer je over een onbeantwoorde liefde heen probeert te komen, is accepteren dat hij niet verliefd is op jou één van de eerste dingen die je zou moeten doen. Sterker nog, geef de hoop gewoon helemaal op dat het iets gaat worden tussen jullie twee.
Let op of er veel oogcontact is tussen jullie.
Als hij vaak en lang naar je kijkt, of jouw richting op kijkt, dan is hij misschien verliefd op je. Probeer goed onderscheid te maken tussen het verschil van normaal oogcontact tijdens het voeren van een gesprek, en een meer intense blik die vol verlangen zit.