Je kan overal grind en stenen vinden om in je aquarium te doen. Je kan ze zelf zoeken in de natuur om zo goedkope decoratie in je aquarium te hebben of je kan aquariumstenen kopen bij verschillende dierenwinkels en aquariumwinkels.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Breuksteen is een veel gebruikte steensoort bij cichlide aquaria, natuurlijk kan het ook gewoon in een gezelschapsbak.
Steentjes voor op de bodem.
Goudvissen houden ervan kleine deeltjes tussen de steentjes uit te plukken. Let voor de bodembedekking wel op wat voor goudvissen je hebt. Sommige goudvissen hebben meer behoefte aan fijne bodembedekking, zoals Sluierstaart goudvissen.
kwarts en amethist
Kwarts is, net als de kwarts-aders die hierboven beschreven zijn, prima voor vrijwel alle aquaria. Let er wel op dat men in winkels vaak niet weten wat ze verkopen, en testen met een zuur kan zeker geen kwaad. Amethist is een ander smaakje kwarts met kleine hoeveelheden andere elementen erin.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
Igne gesteenten die in een aquarium kunnen worden gebruikt zijn doleriet, gabbro en basalt. Metamorfe gesteenten zijn kwartsiet, dolomiet, marmer, fylliet, leisteen, schist, gneis en hoornsteen. Afhankelijk van het biotype zouden al deze gesteenten geschikt moeten zijn voor een aquarium.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Maansteen. Ook wel ongerold vuursteen genoemd. Deze stenen zijn geschikt voor de kleinere Cichliden soorten, door de vele holen en gaten bieden ze genoeg schuilgelegenheid. Eventuele scherpe onzuiverheden kunnen met een feil worden afgerond.
Het is van zelfsprekend dat piepschuim aan de bodem van het aquarium gelijmd (silicone) moet worden omdat piepschuim een sterke nijging heeft om te gaan drijven. Bovendien moeten ook de randen (rondom) waterdicht verlijmt worden om te voorkomen dat er water en of gedierte eronder kan kruipen.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
De siamese algeneter is de beste stofzuiger voor het aquarium! Wetenschappelijke naam van de siamese algeneter is Gyrinocheilus aymonieri. Oorspronkelijk komt de Siamese algeneter uit Thailand en Maleisië.
Bij een klein aquarium voor goudvissen is een luchtpomp niet noodzakelijk. Maar het is wel belangrijk dat er zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Je kan dit eventueel oplossen met een speciale zuurstofschelp. Je kan deze op de bodem van het aquarium leggen.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.
Het zal er op den duur voor zorgen dat de verwarming minder goed werkt waardoor de watertemperatuur te laag zal zijn. Dit zal vissensterfte tot gevolg hebben. Het kalk in het water komt ook in contact met de vissen zelf, wat ervoor zorgt dat ze met schadelijke stoffen in contact komen.
Het water is er vrij van opgeloste kalk, waardoor het zuur reageert. Wilt u deze vis in een aquarium houden, dan moet u het vullen met water met een hardheid rond de 0,8 DH en een zuurtegraad boven de 5 pH.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is.
Elastopur is een 2 componenten kleefmiddel speciaal voor de inrichting van terraria. Vrij van oplosmiddelen, heeft zeer goede hechtingseigenschappen. Na uitharding volledig ongevaarlijk.
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en helpt om dromen beter te herinneren.