Een tip van 10 tot 15% is dan normaal.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kunt u beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kunt u uw geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waardeert het namelijk niet als u wat extra's geeft en kan dit zelfs als beledigend opvatten.
Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment. Je kunt dan 5 tot 10 procent van de gehele rekening aanhouden. Overigens geldt dat in de meeste landen alleen voor een avondeten.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen. Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht.
Als je tevreden bent met je verhuizers is het gebruikelijk fooi te geven. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je verhuizing en wat je wilt/kunt missen. Richtlijn is € 15-20 pp voor een hele dag.
Omdat fooi geen loon zijn, ze worden immers niet door de werkgever aan de werknemer betaald, hoeft daarover geen loonbelasting en/of sociale premies te worden afgedragen. De werknemers zelf moeten fooien wel als belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting opgeven in hun belastingaangifte.
Bij twijfel: 10 procent
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Iedereen krijgt fooi uitbetaald naar het aantal gewerkte uur. Dus alle gewerkte uren van alle medewerkers bij elkaar opgeteld gedeeld door de totale fooi. Dit bedrag van fooi per uur wordt dan keer het aantal gewerkte uur gedaan en hier vanaf worden de onbetaalde bonnetjes vanaf gehaald.
Geef je de kapper dan een fooi? En zo ja, hoeveel? "Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
In goedkope restaurants is het niet nodig om meer dan enkele munten als fooi achter te laten. In duurdere restaurants is een fooi veel algemener. Zelfs al is er 10 of 15% service charge toegevoegd aan je rekening, dan verwacht de ober nog een fooi van zo'n 10% rechtstreeks.
Werknemers die fooien voor zichzelf houden, kunnen worden ontslagen onder de noemer diefstal op het werk.
Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen. Ze kunnen zelfs schrikken als ze de fooi zien, dus het is beter om ze niet in een ongemakkelijke situatie te brengen door erop aan te dringen toch een fooi aan te nemen.
Fooi is een klein bedrag dat je geeft om te bedanken voor de service. Veelal hebben we het dan – zoals hieronder over het algemeen ook – over restaurants, maar dit kan ook gelden voor een schoonmaakster, taxichauffeur, gids of bellboy. Elk land gaat anders om met fooien.
Het korte antwoord is dat er geen regels zijn in Italië en dat het geven van fooi niet verplicht is en ook niet gebruikelijk. Dat komt deels omdat het Italiaanse bedienend personeel niet zo afhankelijk is van fooien als in bijvoorbeeld VS, en deels omdat het op sommige plaatsen al bij de rekening is inbegrepen.
Fooien komen toe aan het personeel. Het personeel mag de verdeling onderling regelen. De werkgever deelt dus niet mee, tenzij de werkgever zelf echt op de werkvloer meewerkt. Wel heeft de werkgever de verplichting inzage te geven in de ontvangen fooien, (ook) die per bank zijn ontvangen.
Fooi boeken van een lunch of diner
Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.