De norm voor de rentabiliteit totaal vermogen ligt tussen de 8 en 13 procent.
Gemiddeld gezien wordt een rentabiliteit van het totale vermogen vanaf 8 procent al als financieel gezond gezien.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Wat een goed percentage is, hangt af van de branche en markt. Gemiddeld kunt u uitgaan van 5% tot 10%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de rentabiliteit van veel grote bedrijven na de kredietcrisis overigens gedaald naar gemiddeld slechts 3%.
Hoe hoog moeten de rentabiliteits-percentages zijn? RTV: Hoe hoger hoe beter, in principe is 5% goed. REV: Hoger dan RTV - in principe is 20% goed. RVV: Hoe lager hoe beter, in principe is 5% of lager goed.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
De bank ziet jouw onderneming als 'financieel gezond' als de uitkomst van de berekening ligt tussen de 20 en de 40 procent. Dit is overigens wel enigszins afhankelijk van je branche en ondernemingsvorm.
U kunt door het aantrekken van vreemd vermogen de rentabiliteit van uw eigen vermogen verbeteren (het 'hefboomeffect' of 'financial leverage'). Dit werkt echter alleen als iedere euro totaal vermogen meer oplevert dan een euro aan vreemd vermogen kost. Hierbij kijkt u dus of uw RTV hoger is dan uw RVV.
Rentabiliteit eigen vermogen.
De rentabiliteit op het eigen vermogen is de verhouding tussen de nettowinst (het resultaat ná belastingen) en het eigen vermogen. Het is een indicator van het rendement op het vermogen dat door aandeelhouders geïnvesteerd is.
Chronische negatieve rendabiliteit betekent dat de onderneming niet in staat is uit de opbrengsten alle kosten te dragen en dit heeft op lange termijn uiteindelijk illiquiditeit tot gevolg indien geen andere kasinkomsten gevonden kunnen worden.
Als de RTV > rentepercentage van het vreemd vermogen, dan is er een gunstig hefboomeffect. In dit geval verdient de onderneming op elke euro aangetrokken geld, waardoor de REV stijgt. Als de RTV < rentepercentage van het vreemd vermogen, dan is er een ongunstig hefboomeffect.
Het gemiddelde eigen of totale vermogen bereken je door de beginstand van het vermogen en de eindstand van de periode bij elkaar op te tellen, en dit te delen voor twee.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
De financial leverage of hefboomfactor wordt bepaald door de financiële structuur van de onderneming en de financiële lasten. Als de kosten van vreemd vermogen lager zijn dan de rentabiliteit van het totale vermogen wordt er verdiend op het aangetrokken vreemd geld: er wordt een positieve leverage behaald.
Wat is een hefboom? Beleggen met een hefboom of leverage houdt in dat men als belegger een grotere positie kan innemen met een relatief klein bedrag. Je kan als het ware je inleg vermenigvuldigen met een bepaalde factor. Hierbij ga je met geleend geld gaan speculeren op een verwachte koersdaling of koersstijging.
Een hefboom is een staaf die draait om een draaipunt. Met een hefboom kun je bewegingen verkleinen en vergroten. Met een hefboom vergroot je de kracht die je uitoefent. Hoe langer een hefboom is, hoe sterker je bent.
Als u de gegevens van een onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen raadpleegt, kunt u ook te weten komen of ze voldoende solvabel is. Een onderneming kan immers in moeilijkheden verkeren waardoor haar voortbestaan in gevaar komt.
Rentabiliteit betekenis. Rentabiliteit is een kengetal dat inzicht geeft in de opbrengsten van een bedrijf. Het woord rentabiliteit refereert naar het rendement dat een onderneming maakt en heeft niets met rente te maken. De berekening geeft de verhouding weer tussen het inkomen en de bezittingen van een bedrijf.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Nederlanders zijn hartstikke rijk: gemiddeld vermogen van 128.000 euro. Nederlanders behoorden in 2020 tot de rijkste mensen ter wereld, met een gemiddeld netto-vermogen van ruim 128.000 euro.
De rentabiliteit van het totaal vermogen (afgekort tot RTV, Engels: Return on Assets, afgekort ROA) is een kengetal dat de winstgevendheid aangeeft van het gemiddeld totaal vermogen vóór aftrek van de interest.
De rentabiliteit, ook wel winstgevendheid genoemd, is van belang voor de continuïteit van uw bedrijf. Een te lage rentabiliteit belemmert de investeringen, groei en ontwikkeling van uw bedrijf.