De werkelijke prijs van een Nederlands vliegticket ligt 63 procent hoger dan de prijs die passagiers nu betalen. De gemiddelde prijs voor een enkele reis vanaf een Nederlandse luchthaven is nu 195 euro.
Want uit onderzoek van ticketvergelijker Kiwi.com blijkt dat je dan heel duur uit bent. Zo betaal je voor een lange vlucht met een prijsvechter in Nederland gemiddeld 13,55 euro per 100 kilometer.Voor een korte vlucht loopt dat zelfs op naar 73,56 euro.
De prijzen van onze vliegtickets worden bepaald op basis van de populariteit van de vlucht. Vaak is het zo dat de tarieven hoger worden als de vertrekdatum dichterbij komt. Wanneer een vlucht niet vol dreigt te komen, kunnen de prijzen dalen. Maar uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat dit steeds minder vaak gebeurt.
De grootste kans op een goedkoop ticket heb je door zo'n 4 tot 3 maanden voor vertrek te boeken. Wie pas later zin krijgt er even uit te vliegen doet er goed aan 8 tot 5 weken voor vertrek een vliegticket te boeken, dan komen de 'bodemtarieven' in zicht. De goedkoopste vluchten boek je gemiddeld 8 weken van tevoren.
Vliegtickets zijn in 2023 duurder geworden vanwege: Herstelkosten voor luchtvaartmaatschappijen: vliegtuigen hebben lang stilgestaan en moeten opnieuw ingezet worden. Minder vluchten: door minder vluchten ontstaat er meer vraag naar de beschikbare stoelen.
Wat is nou de goedkoopste maand om op vakantie te gaan? In het algemeen blijkt dat november te zijn. Vliegtickets zijn dan gemiddeld zo'n vijftien tot twintig procent goedkoper. Welke maand echt het goedkoopst is hangt toch vaak af van je bestemming.
Waarom hogere prijzen? Op 1 januari 2023 is de zogeheten vliegtaks verhoogd van bijna 8 naar ruim 26 euro. Daarnaast gaan luchtvaartmaatschappijen steeds meer betalen voor hun CO2-uitstoot. Op dit moment krijgen luchtvaartmaatschappijen hun CO2-rechten grotendeels gratis, maar dat wordt de komende jaren afgebouwd.
Populariteit van de route en beperkte beschikbaarheid. De beschikbaarheid van stoelen op een bepaalde vlucht kan ook een rol spelen in de prijswijzigingen die je waarneemt. Zo kunnen populaire routes sneller worden uitverkocht. Naarmate stoelen schaarser worden, zullen de prijzen vaak stijgen.
De meeste vliegmaatschappijen bieden rond de 10 maanden van te voren hun eerste prijzen aan. Als je heel vroeg gaat vergelijken dan kan het zijn dat nog niet alle vliegmaatschappijen hun prijzen hebben bepaald. Persoonlijk boeken wij altijd rond de 4 a 6 maanden van te voren.
Nou, nee!Het is onmogelijk dat je 's nachts altijd een veel goedkoper ticket vindt voor een bepaalde vlucht dan overdag. Wellicht dat de prijs van een ticket in de nacht wel eens lager uitvalt, maar dan zijn daar honderden andere redenen voor aan te wijzen. Het heeft niets te maken met de nacht en tijdstip van boeken.
Een last minute vliegvakantie is vaak goedkoper, omdat de reis, vliegtuigstoelen en hotelkamers vaak zijn ingekocht door een reisorganisatie. Als deze dan niet voldoende worden verkocht, worden ze voor een lagere prijs aangeboden.
Het is meestal duurder om in het weekend te vliegen. Maar ook tijdstippen waarop veel zakelijke vluchten plaatsvinden, zoals maandagochtend of vrijdagmiddag, zijn duurder. Vliegen op dinsdag of woensdag blijkt het goedkoopst te zijn.
Google Flights, Kayak en Skyscanner zijn betere alternatieve voor vliegtickets. Toch zijn er ook ticketwebsites waar je wel het voordeel hebt van een uitgebreid overzicht van mogelijke maatschappijen, tijden en luchthavens voor je reis. Google Flights, Kayak en Skyscanner zijn daar voorbeelden van.
Alle continenten samen genomen, zijn dinsdag en zaterdag gemiddeld de duurste dagen om te boeken. De goedkoopste boekdagen zijn gemiddeld woensdag en vrijdag.
Over onze ticketprijzen
De ticketprijzen op klm.com zijn inclusief alle belastingen en toeslagen: Luchthavenbelasting voor alle luchthavens waar u aankomt, vertrekt of overstapt. Veiligheidstoeslag voor verzekerings- en veiligheidsmaatregelen. Internationale toeslag van de luchtvaartmaatschappij.
Hier zijn enkele van de meest betrouwbare vergelijkingswebsites: Skyscanner – Skyscanner is een populaire zoekmachine die directe en indirecte vluchten vergelijkt van luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus, zodat je de goedkoopste vliegtickets kunt vinden. Daarnaast biedt het ook opties voor hotels en autoverhuur.
Enkele vluchten zijn duurder
"Het feit dat je voor een retourvlucht minder betaalt dan voor een enkele vlucht, heeft te maken met het revenue management van luchtvaartmaatschappijen", zegt Lapers. "Revenue management is een vorm van prijsbepaling die gebruik maakt van prijselasticiteit.
Onze ervaring is dat vliegtickets tijdens de KLM Werelddeal Weken al vroeg uitverkocht raken. Om die reden is het slim om er op tijd bij te zijn, want de tickets zullen nooit goedkoper worden na de eerste dag. Als jij dus boekt op een van de eerste dagen, dan ben je sowieso verzekerd van een goede prijs.
Piloten van Transavia willen een verbetering van de werkomstandigheden. Ook vliegen deze low-cost airlines vaak op luchthavens die verder van de stad vandaan liggen en minder luxe zijn. Daar zijn de kosten voor landingsrechten, beveiliging en service vaak goedkoper en dat werkt door in de prijs van het ticket.
Sinds 1 januari heeft Nederland de vliegtaks fors verhoogd, van bijna 8 naar ruim 26 euro per ticket. De komende jaren komen er nog meer milieumaatregelen aan, waardoor vliegen flink in prijs zal stijgen. Zo wordt de handel in rechten om broeikasgassen uit te stoten door de Europese Commissie flink aangescherpt.
Last minutes zijn goedkoper omdat de reis, vliegtuigstoelen en hotelkamers vaak al zijn ingekocht. Als deze dan niet voldoende verkopen mogen ze voor een lagere prijs de deur uit. Hoe fijn is dat? Vroegboeken is daarentegen vaak net zo goedkoop, tussendoor je vakantie boeken is duurder.
Tip 5: Boek vooral op dinsdagmiddag je vliegtickets
De beste dag om je vliegtickets te boeken is dinsdag. Airlines starten hun promoties vaak op maandag, concurrenten spelen hier pas iets later op in. Gevolg is dat op dinsdagmiddag rond 15.00 je de goedkoopste vliegtickets kan scoren. Uiteraard gaat dit niet altijd op.
Luchtvaartmaatschappijen beginnen ongeveer zes tot vier maanden voor de vertrekdatum met het aanbieden van kortingen en lagere tarieven. Of de luchtvaartmaatschappij kortingen op vliegtickets aanbiedt, hangt echter af van de vraag naar stoelen.
Kort gezegd zijn afstand en populariteit de belangrijkste factoren die de vliegticketprijzen bepalen. Net als bij elk ander waardevol product bepalen vliegmaatschappijen de prijs van een vliegticket op basis van vraag en aanbod. Wanneer de vraag laag is, dan worden de prijzen verlaagd om de verkoop te stimuleren.