Nikon Z-camera's en NIKKOR Z-objectieven zijn ontworpen rondom de zeer grote Z-vatting en bieden je de vrijheid om prachtige foto's en fascinerende video's te maken. Je profiteert bovendien van naadloze compatibiliteit met objectieven met F-vatting* en accessoires voor Nikon D-SLR-camera's.
WAAROM KIEZEN VOOR EEN NIKON Z-SERIE SYSTEEMCAMERA ALTIJD EEN GOED IDEE IS: Nieuwe Z-vatting: meer licht, nog betere kwaliteit beelden. Fantastische ergonomie met diepe grip. Compact, lichtgewicht en de geprezen gebruiksvriendelijke Nikon menustructuur.
Naast een fullframe sensor met maar liefst 45.7 megapixels beschikt de Z9 ook over een super snelle autofocus. Zo schiet je met de Z9 tot maar liefst 120 beelden per seconde en neem je video beelden op in 8k. Ben je op zoek naar het beste van Nikon? Dan is de Nikon Z9 jouw camera!
De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model.
De Nikon Z objectieven zijn ontworpen om met de nieuwste generatie full frame systeemcamera's het optimale beeldresultaat te creëren. Door het ontbreken van de spiegel in dit soort camera's kan de achterste lensgroep veel dichter voor de beeldsensor uitkomen en zien we verbetering in vertekeningscorrectie.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Hierdoor zijn de behuizingen van systeemcamera's compacter. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker en een systeemcamera heeft een digitale zoeker.
Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
De afkorting DX staat voor Digital eXpanded en geeft aan dat het objectief is ontworpen voor camera's met een APS-C sensor. Bij gebruik op een fullframe camera kan er vignettering optreden. Door het geavanceerde ontwerp is het mogelijk om het objectief compact te houden.
Nikon heeft voor de app op iOS en Android handleidingen beschikbaar. Hier vind je die voor iOS en HIER voor Android. Met een Nikon D5500 maak je op de volgende manier een verbinding tussen je camera en je smart-apparaat: Selecteer op de camera Wi-Fi in het menu Setup en druk op OK.
De Z9 kost 5999 euro. Nikon voorziet de Z9 van een gestapelde full-frame-sensor met een resolutie van 45,7 megapixel en een Expeed 7-processor, in combinatie met een volledig elektronische sluiter.
Fullframe is de term die gebruikt wordt voor camera's die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Dat formaat is even groot als het lichtgevoelige gedeelte van het ouderwetse filmrolletje. Fullframe camera's maken bovendien gebruik van de volledige beeldhoek die objectieven bieden.
DX- en FX-objectieven kunnen op beide camera's onderling verwisselbaar worden gebruikt maar de beeldhoek van de objectieven wijzigt afhankelijk van het cameraformaat. Objectieven zijn rond en ze projecteren een rond beeld op de beeldsensor van de camera.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is. Dit komt door het ontbreken van het spiegelsysteem. Houd er dus wel rekening mee dat je hierdoor je onderwerpen niet via de lens bekijkt maar via een digitaal beeld.
Hoeveel kliks je camera kan maken
Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo'n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken.
Systeemcamera's zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera's. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Er zijn systeemcamera's met optische zoeker en met elektronische zoeker. Als je werkt met zo'n viewer in plaats van met het beeldscherm heb je geen last van reflecties en maak je scherpere foto's, omdat je de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Hier kun je systeem camera's met zoeker vergelijken.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.