Moeran. Zowel binnen het Hindoeïsme als binnen de Islam vindt Moeran plaats na de geboorte van een baby. Dit is een geboorteritueel dat staat voor zuivering en reinheid. Met het wegscheren van het 'baarmoederhaar' wordt ruimte gemaakt voor een gezondere haargroei.
Eerbetoon aan Brahm. Op de dag van de crematie scheert een zoon of -als een zoon ontbreekt- een andere man uit de familielijn van de man, zijn hoofdhaar af, omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden. Andere mannen in de familie scheren zich dan voor het eerst na het overlijden weer.
Deze voorbereidingen en rituelen om de juiste eigenschappen te verkrijgen voor de verdere ontwikkeling van een persoon, wordt Sanskaar genoemd. In algemene zin kent de Hindoe Dharma 16 Sanskaars (Sodasha Sanskaar) gedurende het leven van geboorte tot dood, waarna de ziel het lichaam verlaat.
Met het scheren laat je tevens de haarwortel intact, waardoor je niet de eigenschappen en de vorm van het haar verandert. Hoe dik en vol het haar van je wordt is al genetisch bepaald, dus je hebt er geen invloed op. Lees ook: Hoe kan je de kwetsbare babyhuid het beste verzorgen?
De longen gaan zich verder ontwikkelen. De baby is al 25 cm lang en weegt 300 gram. Spieren ontwikkelen zich, ze worden krachtiger. Wenkbrauwen en wimpers groeien.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
De Janew is een heilige koord, welke omhangen wordt vanaf de rechterschouder tot schuin over de linkerzijde van de middel. De curki is dat deel van het hoofdhaar, dat bij het kaalscheren van het hoofdhaar niet wordt geschoren en staat in het midden van de kruin.
De vader fluistert mantra's (heilige spreuken) in het oor van de baby. Hij fluistert bijvoorbeeld: 'Moge God, de schepper van alle dingen, je wijsheid geven'. Het kind wordt weer aan de moeder gegeven.
Momenteel wonen er tussen de 120.000 à 160.000 Hindoestanen in Nederland, waarvan het grootste deel, zo'n 50.000, in Den Haag en omgeving.
HET HINDOEÏSME: Ze geloven dat elke mens een ziel heeft (het Atman). Na de dood keert het Atman terug op aarde en wordt het herboren in een nieuw lichaam. De dood wordt niet gezien als het einde van het leven maar als een nieuw begin.
Niet alleen door de overheerlijke Indiase gerechten, maar tevens door de betekenisvolle ceremonies, de kleurrijke versieringen en prachtige kledij staat een typisch Indiaas Hindoe huwelijk bekend in de hele wereld. Nou, nou! Een typisch Indiaas Hindoe huwelijk duurt pakweg 3-5 dagen.
Hoewel begraven geen taboe is, kiezen de meeste hindoes toch voor cremeren. De voorkeur voor cremeren is te verklaren vanuit hun geloof dat dit de snelste manier is voor het lichaam om naar de "bron" terug te keren. Veelal vindt een crematie bij de hindoes plaats in de open lucht.
Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand.
Hindoes noemen hun geloof sanatana dharma – de eeuwige leer.
De religie heeft geen stichter waarin alle hindoes hun inspiratie vinden. Wat en hoe hindoes geloven is zeer divers. Eensgezind denken ze over reïncarnatie: het voortleven van je ziel in een ander mens of dier.
Enkele belangrijke hindoeïstische symbolen zijn de swastika (als symbool voor voorspoed en geluk), de lotusbloem (symbool van de beschermgod Vishnoe) en het symbool omkar (dat duidt op bewustzijn, overgave en mantra).
De Chatten (in het Latijn Chatti of Catti) waren een Germaanse stam die ruwweg leefde in het zuiden van het huidige Nedersaksen en het noorden van het huidige Hessen. De naam Hessen is een latere vorm van dezelfde naam, en de stam is daarmee de naamgever van het huidige gebied en deelstaat.
Huwelijk. In hindoe gezinnen adviseren ouders hun kinderen soms wie ze moeten trouwen, maar veel hindoes kiezen hun eigen partner. De familie regelt daarna vaak wel de bruiloft. Tijdens de verloving ontmoeten de beide families elkaar om te eten en te bidden, zodat ze elkaar beter leren kennen.
Dit is volgens hindoes een teken aan de goden. Verder bidden en zingen gelovigen in de tempel. Of ze lezen op zangerige toon voor uit de heilige geschriften. De hele ceremonie van het bezoek en het offeren aan de goden heet puja.
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen. 'Een grijze haar is en blijft grijs. ' Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
De meeste Hindoes zijn ervan afkerig, omdat het om een heilig dier gaat. Historisch hebben Indische landbouwers sterk beroep gedaan op runderen om hun werkkracht, hun melk en hun mest, en leidde dat respect tot een verbod op slachten en eten.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Het is een ceremonieel gebruik en moet worden gezien als een eerbetoon aan de overledene. Het voorlopen symboliseert de overgang van stilte naar beweging. Meestal loopt de uitvaartverzorger een meter of vijftig om dan vervolgens aan de kant de rouwauto te laten passeren.