Zaai niet te diep
Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.
Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Een kweekbak is meestal vierkant. De standaardafmeting is 120 bij 120 centimeter met een hoogte van twintig centimeter. Er zijn echter ook afwijkende maten te koop, bijvoorbeeld die van een vierkante meter. We spreken dan van een vierkante meter moestuin.
Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment teelt. Idealiter begin je plannen te maken in januari en februari, de grond zaai-en plantklaar maken doe je begin maart en later die maand gaan de eerste planten al de grond in. Toch is het belangrijk om elk jaar het weer te evalueren.
Kies voor je moestuin een zonnig plekje, liefst aan de west- of zuidkant van het huis zodat de gewassen beschermd worden tegen oosten- en noordenwind. Voor een goede groei hebben gewassen minstens vijf uur zon per dag nodig.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.
In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.
wanneer de grond in je tuin niet optmaal is, vormen verhoogde bedden de oplossing omdat ze gevuld kunnen worden met een dikke laag van voedzame grond en de grond kan op een eenvoudige en gemakkelijke manier kan worden verbeterd. de verzorging is gemakkelijker doordat je je minder hoeft te bukken om overal bij te komen.
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Vooral wanneer je over veel beplantbare grond beschikt, kan jouw groente- en fruitoogst met de juiste planning en voorbereiding het hele jaar door voor genoeg oogst zorgen om zelfvoorzienend te leven. Zodat dit ook jou gaat lukken, lees je hier veel nuttige tips, om een succesvolle zelfvoorzienende moestuin te creëren.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Tuinaarde voor moestuin
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Vurenhout is een goedkopere houtsoort en gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld douglashout. Douglashout is dan ook een goede keuze als je opzoek bent naar planken voor een houten moestuinbak. In deze houtsoort zit veel hars, waardoor het lang meegaat, zonder dat je het hoeft te bewerken.
Moestuinbedden zijn gemiddeld 120 cm breed. Je kunt zo overal makkelijk bij. Moestuinpaden zijn minstens 30 cm (de maat van je voeten) breed. Een breder pad (60 cm) voor jouw kruiwagen kan ook.
Voorzie sierplanten aan de noordkant van je tuintje. Deze zorgen niet enkel voor beschutting tegen de wind, maar trekken ook nuttige insecten aan die de groenten bestuiven en bevruchten. Je kan de verschillende plekken afbakenen met houten balken, of bakken.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.