Moeilijke mensen zijn bijvoorbeeld mensen die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, leggen de nadruk op negativiteit, zijn niet helemaal eerlijk of achterbaks, weten het altijd beter, zijn je ontrouw of erg jaloers.
Achterbaks is niet open maar stiekem, achter de ellebogen, geniepig of slinks. Een tweede kenmerk: het is niet eerlijk. Men heeft bijbedoelingen of men speelt onder één hoedje. Kortom: je kunt er niet op aan, het is gemeen, gluiperig, gehaaid, slinks, sluw, doortrapt en vals.
Mensen die te maken krijgen met jaloerse mensen kunnen op hun beurt hier bijzonder onzeker en nerveus van worden. Zij krijgen continu de boodschap dat zij niet voldoen of iets horen te doen wat niet bij hen past. De kracht van herhaling werkt in zo'n geval tegen iemand in.
Symptomen van jaloezie
Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast ben je constant bezig met deze waanbeelden van ontrouw. Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen.
Er bestaat een onderscheid tussen karakter en persoonlijkheid. Je karakter is aangeboren en is in de kern niet te veranderen. Iemand die van nature extravert is kan geen introvert iemand worden. Iemand die vanaf de geboorte temperamentvol is zal dit zijn hele verdere leven zijn.
Ze gunnen anderen hun succes niet
Omdat ongelukkige mensen zelf vaak het gevoel hebben van alles tekort te komen, kunnen zij zeer misgunnend zijn naar andere mensen toe. In hun ogen, verdienen die hun succes namelijk niet. Vaak vinden ze dat anderen succes, geld of liefde is komen aanwaaien.
Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig 'opgebrand'. Je merkt dat je in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen.
'Risicofactoren op het werk zijn een hoge werkdruk, te weinig herstel – bijvoorbeeld vanwege vaak overwerken – het hebben van weinig vrijheid in wat, hoe en wanneer je dingen op je werk doet en een tekort aan sociale steun – bijvoorbeeld een leidinggevende op wie je niet kunt rekenen of collega's die je niet ...
Gelukkig zijn er ook genoeg eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen weerbaarder zijn tegen stress. Optimisme, een proactieve coping en een goed sociaal vangnet zijn een aantal voorbeelden van factoren die kunnen bijdragen aan veerkracht.
Hoe herken je een manipulator? Je wordt gemanipuleerd als je iets niet wilt en het toch doet. Een manipulator haalt alles uit de kast om van jouw 'nee' een 'ja' te maken. En schuwt daarbij geen enkel middel.
Iemand die manipuleert gebruikt regelmatig passief-agressief gedrag. Voorbeelden van passief-agressief gedrag zijn liegen, kritiek geven, overdrijven, negeren en sarcastisch zijn. Je kunt dit soort gedrag ook scharen onder een sluwe en achterbakse manier van omgaan met anderen.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Negeren kan naast wegcijferen inhoudelijk ook nog iets anders betekenen: respectloos, gevoelloos, sprakeloos en misschien wel nutteloos. Echter kun je het alleen maar invullen aan de hand van de manier waarop jij ernaar kijkt.
In de behoeften die hij/zij heeft. In de gevoelens die hij/zij toont maar ook in de grenzen die hij/zij stelt (respecteren grenzen) In de normen en waarden die hij/zij heeft. En inderdaad in de mening en opvattingen die hij/zij heeft.
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van ons karakter genetisch bepaald is (en dus wordt overgedragen door onze ouders), terwijl we de andere helft ontwikkelen terwijl we opgroeien. Als het om een jonge baby gaat, speelt erfelijkheid een belangrijkere rol.
Je hebt 7 karakterstijlen (analyticus, sociale, redder, loyalist, aan de top, leider, regelaar) Ieder mens heeft 1 hoofdkarakter dat is het karakter waar je in stress-situaties op terug valt. Naast je hoofdkarakter heb je zijvleugels van karakterstijlen die je kunt inzetten zodat ze je verder helpen.
Karakter of inborst is de combinatie van vaste innerlijke eigenschappen of karaktertrekken van een persoon. Deze combinatie bepaalt hoe een persoon met bepaalde dingen omgaat. Dit zijn relatief stabiele eigenschappen die moeilijk te veranderen zijn, dikwijls pas na intensieve en volgehouden training of therapie.
Narcisten zijn erg jaloerse mensen. Zij willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan en kunnen het niet goed aan als een ander de spotlight steelt. Vaak wordt er dan heel negatief over diegene gesproken, in plaats van onder het diegene te gunnen.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Een narcist geeft niets om jou als persoon. Hij denkt er niet over na of hij je met zijn gedrag pijn gaat doen of niet. Ook als je na een tijdje besluit je ex aan te spreken op de manier waarop hij met je omgaat, zul je daar niets mee winnen. Narcisten zijn namelijk niet aanspreekbaar op hun gedrag.