Tussen de vijfde lendenwervel (L5) en het heiligbeen (S1) een versmalde uitgedroogde tussenwervelschijf met eromheen veranderingen in de aangrenzende wervellichamen. Deze wittige verkleuringen worden (naar degene die ze voor het eerst beschreef) Modic signs genoemd.
In 1988 beschreef de radioloog Michael Modic aan de hand van MRI-scans verschillende vormen van abnormale signaalintensiteit van het beenmerg grenzend aan de eindplaat van wervellichamen in de lumbale wervelkolom. De afwijkingen worden nog steeds naar hem vernoemd ('Modic changes', Modic-veranderingen).
Modic type 1-eindplaatveranderingen worden geassocieerd met lage rugpijn (50, 51, 52). De Modic type 2-veranderingen zijn eerder uiting van een genezingsproces, dat, hoewel nog geassocieerd met functiebeperking in de lage rug, toch veel minder pijnlijk is (53).
Behandeling zonder operatie
Rugpijn door slijtage aan de tussenwervelschijven is het beste te behandelen zonder operatie. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een operatie (spondylodese) is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig.
Sacrale wervelkolom
Het heiligbeen bestaat uit vijf wervels, de sacrale wervels (S1-S5). Deze wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Het heiligbeen is een onderdeel van het bekken.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken. Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia's, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Chiropractie kan de gevolgen van een versleten rug sterk verminderen. De pijn en stijfheid nemen af, waardoor de bewegingsvrijheid toeneemt.
Tussen de vijfde lendenwervel (L5) en het heiligbeen (S1) een versmalde uitgedroogde tussenwervelschijf met eromheen veranderingen in de aangrenzende wervellichamen. Deze wittige verkleuringen worden (naar degene die ze voor het eerst beschreef) Modic signs genoemd.
De meest voorkomende niveau's zijn L5-S1 (dus tussen de laagste lendenwervel en het heiligbeen), gevolgd door L4-L5 (vierde of voorlaatste wervel en de vijfde) en L3-L4.
Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom. Deze veroudering noemen we ook wel slijtage of artrose. Discopathie kan pijn veroorzaken in uw onderrug of drukken op uw zenuwen, waardoor u beenpijn kunt krijgen. Discopathie noemen we ook wel een versleten rug.
Maak een afspraak bij uw huisarts. Samen kunt u een stappenplan maken om langzaam weer meer te gaan doen. Zorg dat u veel blijft bewegen, ook als u pijn heeft. Sporten is ook goed, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.
U hoeft er dus niet altijd last van te hebben. Als u wel pijnklachten heeft in de rug, dan kan dit mogelijk liggen aan discopathie. Dit kunt u laten onderzoeken bij uw huisarts. Als er sprake is van scheurtjes in de tussenwervelschijven, geneest dit in veel gevallen vanzelf weer na een paar weken.
Scoliose wordt in de volksmond ook wel een 'kromme rug' genoemd. Bij deze aandoening zitten er op één of meerdere plekken in de wervelkolom een verkromming. Normaal gesproken is de wervelkolom recht en liggen de ruggenwervels netjes in één lijn boven elkaar. Bij scoliose is dat niet het geval.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.
Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt.
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen.
Behandelingen. SI-gewrichtsklachten kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Sommige patiënten reageren goed op lichaamsgerichte therapie, het gebruik van orale medicatie en injectietherapie. Ook door afwisselend een bekkenband te dragen, kunnen symptomen worden verlicht.
Behandeling. In eerste instantie wordt geadviseerd om de klachten te behandelen met pijnmedicatie (zoals ibuprofen of diclofenac) in combinatie met oefentherapie. De oefentherapie is er op gericht om de mobiliteit van het SI-gewricht te verbeteren en om de rugspieren te versterken.