Indien je geen sportschutterslicentie hebt kan je een wapen aankopen door het aanvragen van een vergunning model 4. Deze aanvraag gebeurt bij de provinciegouverneur van je woonplaats, door middel van de door deze provincie opgestelde aanvraagformulieren (zijn verschillend bij de verschillende provincies).
Houders van een jachtverlof en/of sportschutterslicentie kunnen welbepaalde wapens aankopen zonder voorafgaande vergunning. Zij moeten deze wapens wel via een registratie-attest (model 9) laten registreren bij de gouverneur.
Het WM4 formulier is je eigenlijke verlof tot voorhanden hebben van wapens en bijbehorende munitie. Voor sportschutters is een WM4 tevens een verlof tot vervoer van en naar de schietbaan, huis, erkende wapenhandel en na afspraak, de politie.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Een wapenvergunning wordt afgedrukt op een groen papier en draagt als titel “model 4. Daarom gebruiken wapenbezitters doorgaans het woord “model 4” als ze een wapenvergunning bedoelen. De wapenvergunning is geldig voor de aankoop van één enkel wapen.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Vuurwapens in Nederland en België
In België heeft 17 procent van de bevolking een vuurwapen; in Nederland 4 procent.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Passief wapenbezit (het bezit van een wapen zonder munitie) is mogelijk in 2 gevallen : voor een sportschutter of jager die stopt met zijn activiteiten maar zijn wapen(s) wenst te behouden; wanneer een wettige erfgenaam (verwantschap of testament) een wapen erft.
STAP 1 : Lid worden van onze schietclub & de federatie FROS.
Het lidgeld bij onze club bedraagt 170 € per jaar. Hiervoor kan je gebruik maken van onze infrastructuur en onze automatische kabelbanen.
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
"Op de zwarte markt koop je een kalasjnikov voor 1.000 tot 1.500 euro" Op de Balkan circuleren duizenden zware oorlogswapens.
Het dark web heet namelijk niet voor niets het 'dark web'; het is een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno. Het kopen van illegale wapens op het dark web gaat heel gemakkelijk. In Nederland wordt er veel geld verdiend met deze wapenhandel.
Vergunningsprocedure. De aanvraag van een vergunning moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten, zoals identificatiegegevens (naam, voornaam, adres, ...), een beschrijving van het wapen, de redenen van de aanvraag en een medisch attest. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de wapendienst van uw provincie.
Vanaf het bekomen van je 'definitieve' sportschutterslicentie kan je wapens kopen 'op sportschutterlicentie' dit gebeurt via een wapenvergunning model 9. Wapens die je op sportschutterslicentie kan kopen : Pistool enkel cal. .22. Geweer gladde loop, alle kalibers.
Soorten wapens
Houders van een sportschutterslicentie mogen enkel sportschieten met vuurwapens en de daarbij horende munitie die ontworpen zijn voor het sportschieten. Voor alle andere wapens die kunnen worden gebruikt bij het sportschieten is een vergunning nodig.