Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven. Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Zet bij voorkeur energierijke graanproducten op het menu zoals bruin of volkorenbrood, muesli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, rijst of deegwaren. Voorkom een loom gevoel door zware en vette voedingsmiddelen te vermijden. Ze verteren immers trager.
Je kunt zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Groene thee is rijk aan antioxidanten, polyfenolen, flavonoïden en carotenoïden. Daarnaast is het ook een goede bron van vitamine C, selenium, zink, chroom en mangaan. Een mond vol, maar het enige dat je moet onthouden, is dat groene thee een positief effect heeft op je geheugen.
Vitamine B: Een tekort aan vitamine B is de oorzaak van een slechter concentratievermogen, slechter kunnen onthouden, slechtere eetlust, prikkelbaarheid en depressie. Vitamine C: Een tekort aan vitamine C zorgt op haar beurt voor lagere reactietijden en vermoeidheid.
Groene thee stimuleert het geheugen en verbetert het concentratievermogen. Knoflook heeft een beschermend effect op de hersenen. Noten en zaden helpen om helder na te denken en stress tegen te gaan.
Je spreekt van een concentratieprobleem als je moeite hebt om je goed te concentreren. Je kunt je aandacht moeilijk bij 1 taak houden. Vaak heb je ook moeite met het behouden van overzicht. Daarnaast kan het zijn dat je dingen vergeet of dat je snel afgeleid bent.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen.
Niet alleen voedsel helpt je bij de concentratie, ook drinken is heel belangrijk. Groene thee, bijvoorbeeld. Deze thee bevat meer cafeïne en het aminozuur theanine dan witte of zwarte thee. Van cafeïne weten we dat het helpt bij alertheid, maar theanine is misschien nog wel belangrijker.
Het is geen fabeltje, een banaan eten helpt echt. In banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Bananen zijn goedkoop en zonder risico's dus baat het niet dan schaadt het ook niet! Er is onderzocht dat je het beste 2 uur van te voren een / twee bananen kan eten.
Concentratie kun je met eenvoudige taken trainen. Concentratie-oefeningen zijn vaak mentaal werk zoals hoofdrekenen, woorden spellen en dingen uit je hoofd leren. Je kunt je concentratie ook verbeteren met behulp van fysieke training: bijvoorbeeld balanstraining, coördinatieoefeningen, meditatie en stretching.
Concentreren kun je leren door jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Gewoontes waardoor jij je beter kunt concentreren.Je brein kiest vaak voor automatisch gedrag, ook als dit helemaal niet zo handig is. In deze les leer je hoe dit werkt in je brein en denk je na over welke gewoonte jij zou willen veranderen.
Interne afleiders zijn bijvoorbeeld: honger, piekergedachten, stress, ... Zo kan je je soms niet concentreren doordat je piekert over wat je nog moet doen. Externe afleiders zijn dingen uit je omgeving die je afleiden. Dit kan te maken hebben met je studieplek (rommel, lawaai, ...), de mensen om je heen, ...