In het contract staat hoeveel uur je minimaal (min) per week, maand of jaar wordt opgeroepen en hoeveel uur maximaal (max). Het minimaal aantal uren zijn de garantie-uren. Deze uren krijg je altijd betaald ook als je werkgever je niet oproept om te komen werken.
1. Wat is een min/max-contract? Het min/max-contract is een combinatie tussen een 'gewoon' contract met vaste uren en een oproepcontract. Dit houdt in dat je een minimum aantal vaste uren hebt (de 'min') en dat je werkgever je voor een maximum aantal extra uren kan oproepen (de 'max').
Ook bij een min-maxcontract heeft uw werknemer recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Per jaar is dat 4 keer het aantal gewerkte uren per week. Als uw opoepkracht bijvoorbeeld 25 uur per week werkt, heeft hij recht op 100 vakantie-uren per jaar. In een cao kan de opbouw van vakantiedagen afwijken.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept. U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Het grote voordeel van werken met een min max contract is dat je de inzet van personeel kunt aanpassen aan het werkaanbod. Een nadeel is dat je als werkgever de plicht hebt tot loonbetaling over bovenminimale uren. Ook heeft een werknemer met een min max contract recht op drie uur loon per werkperiode.
Het grootste pluspunt van een nulurencontract is dat de personeelskosten laag blijven. Is er geen werk, dan hoef je de werknemers niet in te zetten en in de meeste gevallen ook niet te betalen. Is er daarentegen veel werk, dan laat je alle werknemers komen en betaal je ze voor de gewerkte uren.
Heeft u een cao (of bedrijfsregeling) waarin iets is geregeld over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
'Indien men een contract heeft van 4 uur per week, dan dient de werkgever ervoor te zorgen dat er ook 4 uur werk per week is. Is dit er niet, dan ontslaat dit de werkgever niet van 4 uur loonbetaling. Het opnemen van verlof kan en mag dus niet aan de orde zijn.
Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
Heeft de oproepkracht recht op het minimumloon? Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2022 bedraagt dit € 81,06 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder.
Bij een 0-12 uur contract krijg je uitbetaald wat je werkt, ongeacht of dit meer dan 12 uur is, je bouwt dus geen plus of min uren op maar krijgt alles uitbetaald. In dit loon zit ook meteen 8% vakantie toeslag verwerkt, let wel je krijgt altijd een maand achteraf betaald met dit dienstverband.
De Wet flexibel werken (voorheen Wet aanpassing arbeidsduur) maakt het mogelijk meer of minder uren te werken. U kunt een verzoek daartoe uiterlijk 2 maanden van tevoren indienen bij uw werkgever. Voor zo'n verzoek moet u minstens een half jaar in dienst zijn. Uw werkgever moet akkoord gaan met uw verzoek.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Zijn overeengekomen arbeidsomvang is dus 28 x 13 = 364.
Geldt de middagpauze als arbeidstijd? En wordt voor deze tijd ook loon betaald? In principe geldt een middagpauze niet als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden betaald. Enkel de tijd waarin medewerkers ter beschikking staan van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd.
De werkgever en werknemer zijn allebei verplicht om zich aan de Arbeidstijdenwet te houden. Als medewerker heeft u recht op een pauze als de dienst meer dan 5,5 uur werktijd bevat. De werkgever moet u de mogelijkheid bieden deze pauze te genieten binnen de dienst.
Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Rusttijd na een nachtdienst
Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever.
Maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur. Vanaf 1 augustus 2022 moet uw werkgever u informatie geven over de dagen en uren die u moet werken. En ook over de oproeptermijn en het loon over uw garantie-uren en extra uren. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Als je een werknemer met een nulurencontract oproept, moet je voor minimaal 3 uur betalen! Dat betekent dat als je de werknemer na één of twee uur weer naar huis stuurt, je wel drie uur moet uitbetalen. Je bent verplicht om een werknemer op te roepen als er werk beschikbaar is waar de werknemer geschikt voor is.
De ketenregeling
Deze bepaalt dat je een contract voor bepaalde tijd maar twee keer mag verlengen met een nieuw contract voor bepaalde tijd. Er zijn twee situaties waarin het tijdelijke contract overgaat in een contract voor onbepaalde tijd.