Magnesium is mobiel in de plant. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van de groene bladkleurstof van planten (het chlorofyl). Deze bevindt zich in de bladgroenkorrels, de zogeheten chloroplasten. Magnesium is ook onmisbaar voor het enzym in de plant dat ervoor zorgt dat eiwitten gevormd kunnen worden uit aminozuren.
De Magnesium zorgt voor een diepgroen blad dat de zonnestralen omzet in topvoer voor je planten. Zeker het proberen waard bij peulgewassen koolgewassen, vruchtgewassen, aardappelen en uiteraard bladgewassen. Magnesium kun je ook heel efficiënt toedienen onder de vorm van Magnesiumsulfaat, bitterzout of epsomzout.
Aardappelen, maïs en haver zijn gevoelig voor Mg-gebrek. Magnesiumgebrek komt vooral voor op lichte gronden met een lage pH. Bij een lage pH spoelt de in de grond aanwezige magnesium gemakkelijk uit. De H+ ionen op een grond met een lage pH gaan de opname van de positieve Mg-deeltjes tegen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Magnesium en kalium tekort
Een tekort aan magnesium gaat vaak hand in hand met een tekort aan een ander mineraal: kalium. Net als magnesium is kalium belangrijk voor ons lichaam. Kalium is onder meer van belang voor de bloeddruk en de overdracht van zenuwprikkels.
Een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen is magnesiumglycerofosfaat. Voor de opname van magnesiumglycerofosfaat is geen maagzuur nodig, dus is het een passende vorm bij gebruik van maagzuurremmers. Daarnaast is bewezen dat magnesiumglycerofosfaat veel minder vaak buikklachten, zoals diarree, geeft.
Magnesiumbisglycinaat wordt het best opgenomen van alle vormen van magnesium. Bisglycinaat kan worden gebruikt voor een normale werking van het zenuwstelsel, het geheugen, het concentratievermogen en de leerprestaties. Mensen met een sportieve levensstijl kunnen kiezen om extra magnesiumcitraat te nemen.
Planten hebben zonlicht, water, mineralen en frisse lucht (met koolstofdioxide) nodig. Groene planten maken zelf suikers met hun bladgroenkorrels. Ze gebruiken de suikers om te overleven en te groeien. Met hun wortels zuigen planten water uit de bodem.
De nutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium zijn nodig in grote hoeveelheden. Zwavel, calcium en magnesium zijn nodig in matige hoeveelheden terwijl sporenelementen in kleine hoeveelheden beschikbaar moeten zijn voor de plant. Fosfor is een onderdeel van kerneiwitten en speelt een rol bij de ademhaling van de plant.
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.
Thee. Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten.
Veel anorganische magnesiumverbindingen zoals magnesiumoxide kunnen niet door het lichaam worden opgenomen en sterk laxerende werking hebben. Vermijd magnesium supplementen die magnesiumoxide of magnesiumsulfaat bevatten.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Deze combinatie zorgt voor meer rust in het hoofd, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder slaapproblemen5,14.
De plant heeft kalium nodig voor fotosynthese, productie en transport van koolhydraten, energievoorziening en vochthuishouding. Omdat het bij zoveel processen een rol speelt, wordt kalium het kwaliteitselement genoemd. Het verbetert kwaliteitseigenschappen zoals smaak, kleur, geur en houdbaarheid.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Calcium (Ca) is voor een plant de belangrijkste bouwsteen van de membranen en celwanden. Het voedingselement draagt bij aan de stevigheid van een plant. En het is noodzakelijk voor de celdeling.
Hoe ontstaat een magnesium tekort
Mogelijke oorzaken zijn onder andere te weinig inname uit voeding, een te hoge uitscheiding door braken, diarree of alcoholmisbruik of slecht functionerende darmen of nieren.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.