Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen.
OVEN: Verwarm de heteluchtoven voor op 210° C. Spreid de diepvriesfrieten in één laag op de bakplaat bedekt met bakpapier en plaats die in het midden van de oven. Bak ze goudgeel gedurende 20 min (1/2 zak) tot 23 min voor een hele zak.
Tot slot zien we dat sommigen ovenfriet bakken in een glazen schaal. En geloof ons: that doesn't work. Het kan zijn dat ze alsnog knapperig worden, maar je hebt de beste kans met een standaard metalen bakplaat. Dit geleidt de warmte veel beter, waardoor ze veel sneller krokant worden.
Ovenfriet wordt voorgebakken in frituurvet om afgebakken te kunnen worden in de oven en niet te verbranden. Het bevat wel iets minder vet dan gewone friet, maar het scheelt verrassend weinig. Houd daar rekening mee als je voor ovenfriet kiest.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Bak de frieten nu in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Haal ze uit de oven en schep ze om, verspreid ze weer gelijkmatig over de bodem. Bak de frieten nu nog in 10 minuten op 220 graden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Was de frieten en maak ze droog met behulp van keuken papier of een theedoek. Verhit de olie in de koekenpan en voeg een klontje boter toe. Voeg de frietaardappelen toen en bak deze rondom aan. Zet het vuur wat lager en leg de een deksel op de pan ( 5-8 minuten) zodat de aardappelen goed gaar worden.
Reacties. in een koekenpan is moeilijk, is te laag. je kan beter de wok pakken, daarin een laagje zonnebloemolie er in, goed heet laten worden, een stukje broodkruim in de olie gooien om te kijken of het heet genoeg is en dan de patat er in.
Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.
Pak een stuk folie, verkreukel het en leg het op een bakplaat. Verdeel de frietjes over de bakplaat. (Ik gebruik een hele zak van 750 g voor twee personen). Spuit olie eroverheen en hussel de frietjes goed door elkaar zodat alles goed bedekt is met olie.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Dit kan door ze te koken of door ze op lage temperatuur de frituren. Hierdoor wordt de binnenkant gaar en als ze de tweede keer in de frituur gaan (op hogere temperatuur) hoef je alleen nog maar een goudbruine, knapperige buitenkant te creëren. Hetzelfde principe is waar voor ovenfriet.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan. Dit materiaal houdt de hitte goed vast. Zo zijn er ook speciale frituurpannen voor het fornuis, inclusief handig uitlekmandje. Deze zijn ook geschikt voor inductie en elektrisch koken.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Warm op tot de benodigde temperatuur. Zet dan de inductieplaat op stand 7, en kijk even of de olie op temperatuur blijft. Dan is het even opletten. Altijd maar een beetje tegelijk frituren, anders daalt de temperatuur te hard.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Friet opnieuw opwarmen in de oven
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat. Zet 5 minuten in de hete oven.
Doe ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituur. Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan. Frituur op 175 °C en niet langer dan nodig. Voor het bakken of frituren van zelf gesneden friet kun je de aardappelstukjes even blancheren (kort koken).
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
Frituren zonder vet
Wel het voordeel van zelf thuis friet bakken, maar niet urenlang moeten 'nagenieten' van de frituurlucht? Dankzij de slimme technologie kun je met veel combimagnetrons gezond frituren. Deze whirlpool combimagnetron heeft bijvoorbeeld een grillfunctie, heteluchtfunctie én een magnetronfunctie.