De indeling van het twintig-gangenmodel hieronder geeft houvast voor de positie van een gerecht in een menu.
Menuleer omvat de kennis van de verschillende maaltijden en de samenstelling van de gerechten in deze maaltijden. Het is niet wenselijk willekeurige gerechten in een louter toevallige volgorde op te dienen.
Het aantal gangen
Suggesties 4 gangen: Voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Suggesties 5 gangen: Amuse, voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.
Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht.
'n 6 gangen diner bestaat uit een opbouw naar het hoofdgerecht en een afbouw tot de koffie daarna. Tot de opbouw behoren de warme of koude voorgerechten zoals soepen, kleine vleesgerechtjes, salades, vis en zeevis, warme of koude tussengerechtjes, snacks en gevogelte gerechtjes aangeboden in 2 tot 3 rondes (gangen).
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
Net zoals een menu in drie gangen een 'driegangenmenu' is.
Stap 4: Het diner: begin nooit over zaken!
Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt.
Een gang duidt een deel van een diner aan. Zo kan een diner worden opgesplitst in meerdere gangen. Deze gangen worden volgens inzicht van bijvoorbeeld een chef-kok zodanig gerangschikt dat zij uiteindelijk als één gastronomisch geheel een maaltijd vormen.
Kaas-dessert-kaas
Maar doe vooral wat je fijn vindt. En als je lang genoeg blijft tafelen, kun je misschien wel de ultieme volgorde kaas-dessert-nog meer kaas halen.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker. Maak het af met: mayonaise, ketchup, mosterd, augurken en uitjes.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.