Je digitale ontvanger werkt ook in het buitenland, want DAB+ is een Europese norm. Je dient hiervoor een autoscan uit te voeren, waardoor de radio de zenders van dat land zal vinden. Veel landen bieden DAB+ radiostations aan, maar nog niet alle landen.
Buiten Nederland zijn er veel andere landen die via DAB/DAB+ uitzenden, zoals Australië, Duitsland, de UK, Noorwegen, Zwitserland, België, Italië, Polen en Denemarken. DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en je navigeert eenvoudig op alfabet naar je favoriete zender.
Download de NPO Radio 2-app! NPO Radio 2 kun je in Nederland vrijwel overal ontvangen via DAB+. De FM-frequentie van NPO Radio 2 verschilt per regio. Hieronder vind je onze frequenties per provincie.
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
DAB (Digital Audio Broadcasting) is feitelijk al lang geleden geintroduceert maar inmiddels is daar de + aan toegevoegd. DAB+ biedt toegang tot méér zenders en kunnen oudere DAB toestellen dat DAB+ signaal niet ontvangen. De losse DAB+ autoradio toestellen zijn overigens relatief niet erg prijzig.
Wat kunt u doen als u ergens niet direct DAB+ ontvangst hebt. Richt altijd eerst de antenne recht verticaal omhoog. Zet de radio niet te dicht bij potentiële storingsbronnen zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers, grote metalen vlakken etc.
Online en digitale radio
Dit is overal in Nederland via de ether te ontvangen en het is ook nog eens gratis. Op DAB+-radio kun je de Top 2000 op Radio 2 vinden via kanaal 12 C, 227,36 MHz. Ook is het mogelijk om de 'lijst der lijsten' via de app te luisteren of via de website van Radio 2.
Met een gewoon radiotoestel
Radio 2 is te beluisteren via een radiotoestel met FM op de volgende frequenties: in Antwerpen op 97.5 MHz. in Vlaams-Brabant op 93.7 MHz. in Leuven en omgeving op 88.7 MHz.
Met een AUX-aansluiting kun je de DAB+ radio met een audiokabeltje gemakkelijk verbinden met een apparaat waarvan je muziek op de speaker van de radio af wilt spelen. Dit kan bijvoorbeeld een tablet, mobiele telefoon of laptop zijn.
DAB is de digitale vervanger van de FM-band. De reikwijdte van DAB is veelal kleiner dan FM en de Nederlandse uitzendingen werken tot niet ver over de landsgrens. Frankrijk is pas nu met de uitrol van DAB begonnen maar zal dan ook alleen maar de Franse zenders doorgeven.
De Sony ICF-SW 7600 GR is volgens de Wereldomroep de beste wereldontvanger. Het eindoordeel over deze digitale ontvanger van A 225 luidt 'zeer goed'.
Top 2000 op TV
De Top 2000 is dit jaar 24/7 te volgen op NPO Start en NPO 1 extra: Ziggo: kanaal 128. KPN: zender van de maand op kanaal 42. Youfone: zender van de maand op kanaal 30 (en kanaal 26)
Hallo Twente, daar zijn we weer. Vanaf nu kun je ons in Twente weer ontvangen via 90.0 FM. Daarnaast kun je vanaf 1 maart ons ook weer via DAB+ in Oost- en Noord Nederland beluisteren.
Verbinding maken met een DAB radio gaat op verschillende manieren. De meeste modellen zijn uitgerust met een speciale DAB ontvanger. Deze ontvanger pikt digitale radiosignalen op uit de lucht en jij ziet de radiostations gewoon verschijnen. Je hebt hiervoor geen internetverbinding nodig.
Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden. Bij DAB+ is dat anders. Je hebt meer bandbreedte waardoor je meer zenders kan aanbieden.
Een digitale wereldontvanger kan je instellen door de exacte frequentie te programmeren. Dit is afleesbaar op een digitaal lcd-display. Vervolgens kunnen de geprogrammeerde frequenties worden vastgelegd in een geheugen. Het voordeel is dat je met één druk op de juiste knop de gewenste zender kunt oproepen.
Een wereldontvanger is een radio-ontvanger speciaal geschikt voor ontvangst van de korte golf en kan daardoor zenders van de hele wereld ontvangen, waaronder wereldomroepen.