Stroom die door een spoel loopt wekt een magnetisch veld op. Deze spoel is terug te vinden in het laadstation. Dat magnetisch veld wekt spanning op in een tweede spoel, deze vind je in het toestel zelf. Die spanning zorgt ervoor dat er ook stroom zal lopen in die tweede spoel.
Het enige wat u nodig heeft, is een draadloze lader (zender) en een telefoon met een Qi ondersteuning (ontvanger). Bijna alle nieuwe smartphones bezitten al een ingebouwde Qi ontvanger. Qi is de standaard voor draadloos opladen. Deze telefoons zijn direct te gebruiken met een draadloze oplader.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
Het mooie van draadloos opladen is dat u uw smartphone altijd snel even kunt opladen, waar u ook bent. U hoeft uw telefoon letterlijk alleen maar neer te leggen en de batterij wordt opgeladen. Zo wordt hij altijd opgeladen als u hem niet gebruikt. Zonder kabels, zonder rommel, zonder wachten.
De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De smartphone heeft een vergelijkbare spoel die gemaakt is om de energie uit het elektromagnetische veld te absorberen. De opgenomen energie wordt gebruikt om de accu van je telefoon op te laden.
De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan. Je kunt het best in de handleiding van je telefoon opzoeken wat de capaciteit is voor draadloos opladen.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.
Als je smartphone scheef op de lader ligt, laadt je toestel niet op. In je draadloze oplader zit een laadspoel, een metalen cirkel met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. In je smartphone zit ook zo'n spoel. Alleen wanneer die 2 spoelen precies op elkaar liggen, begint je smartphone draadloos te laden.
Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is met rijst en zet de bak in de buurt van een warme plek. En wachten maar. Verberne raadt aan de bak zeker 24 uur te laten staan, zonder aan te raken. Daarna kun je je smartphone weer in elkaar zetten en aan doen.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Widgets kunnen je accu een stuk sneller leeg laten lopen omdat ze regelmatig verversen met nieuwe informatie, bijvoorbeeld de huidige temperatuur of de laatste nieuwsverhalen. Kijk goed naar welke widgets je écht nodig hebt en verwijder de rest van je telefoon. Beperkt ook de automatische synchronisatie van apps.
Wil je apparaten aansluiten zonder een stopcontact in de buurt? Power-over-Ethernet (PoE), oftewel stroom via de netwerkkabel, kan met een adapter ook apparaten van stroom voorzien die geen PoE ingebouwd hebben. Daarmee kun je het doortrekken van stroomkabels of ander noodzakelijke oplossingen vermijden.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel. Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets). Voor nog sneller laden heb je een snellader nodig die specifiek geschikt is voor jouw smartphone.
Sinds de Samsung S6 zijn alle telefoons uit de Galaxy S en de Galaxy Note reeksen draadloos oplaadbaar. Tussen bijvoorbeeld je S22 draadloos opladen of je S21 draadloos opladen zit verder geen verschil. Ook de opvouwbare Samsung Samsung Galaxy Z Flip 3, Z Fold 3, Z Flip 4 en Z Fold 4 laad je draadloos op.