De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
Lunch = De lunch is een ander woord voor middageten. maaltijdcheque = [Belgisch Nederlands] vergoeding voor het middageten, door de werkgever aan de werknemer uitgereikt in de vorm van cheques.
Net als dat iedereen een voorkeurstijd heeft om die lunch te verorberen. Maar er is een tijdstip waarop je dat het best kunt doen, namelijk tussen 12.30 en 13.00 uur, zo beweert voedingsdeskundige Daryl Gioffre. Dan zou je de minste kans op een middagdip hebben.
'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner.
Enquête van Uber Eats en YouGov. Een enquête onder een representatief deel van werkend Nederlanders laat zien dat een derde van de kantoormedewerkers elke dag zelf hun lunch meeneemt. 69 procent eet met de eigen boterhammetjes. De salade staat op nummer twee met 34 procent en pasta met 18 procent.
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, hüttenkäse of gerookte zalm.
Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep).Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
Toch zijn er voor de dunch in al z'n denkbare vormen nog wel meer woorden. Je kunt 'm, als-ie bijtijds genuttigd wordt, ook best tweede lunch of (als je nog niet geluncht hebt) late lunch noemen. Andersom is de dunch te beschouwen als een vervroegd diner, vroeg diner of early dinner.
Een brunch is een verlaat ontbijt of een vroege lunch. Brunch is, zoals de naam al een beetje weggeeft een combinatie tussen breakfast (ontbijt) en lunch. Met andere woorden: een heerlijk moment om met z'n allen te genieten van veel lekkers.
Tussen ontbijt en lunch. Dat werd dus brunch. Tussen lunch en diner heet tegenwoordig drunch. Brunch kennen we allemaal.
Daaruit bleek dat zakelijke gasten gemiddeld een uur uittrekken voor de lunch. "Vandaar onze 50 minutes lunch. De overige tien minuten zijn voor de reistijd." Een zakelijke lunch duurt nooit langer dan vijftig minuten, tenzij de gast aangeeft langer te willen blijven.
Zonder bedrijfscatering moeten werknemers buiten de deur op zoek naar hun lunch of eten van thuis meenemen. Een werkgever is immers niet verplicht om voor een maaltijd te zorgen, zegt Ralph Koks, teammanager Tax & Legal bij hr- en payrolldienstverlener SD Worx.
Twaalfuurtje. Met het twaalfuurtje serveer je een populaire lunchklassieker. De basisvariant is een klein kopje soep, een bolletje huzarensalade en drie sneetjes brood: met ham, met kaas en met kroket.
Dinch is een samentrekking van de woorden diner en lunch, en dat is ook de betekenis ervan: het is de maaltijd die je nuttigt tussen lunch en diner, of eigenlijk in plaats daarvan, op eenzelfde manier als 'brunch' de combinatie is van ontbijt (breakfast) en lunch.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Conclusie: een maaltijd overslaan is niet goed voor je gezondheid. Een maaltijd overslaan kan gebeuren en dat is ook helemaal niet erg. Maar als het vaker gebeurt, dan heeft het wel een negatieve invloed op je gezondheid en leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Je presteert fysiek en mentaal minder goed.
Hoe laat begint een brunch? Een brunch begint meestal tussen 10:00 en 11:00 uur in de ochtend. Het is bedoeld om zowel ontbijt- als lunchgerechten te combineren, waardoor het een geschikte maaltijd is voor late ochtenden of vroege middagen.
De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Door tijdens de lunch ook groente te eten, kom je gemakkelijker aan de aanbevolen 250 gram groente per dag.
De naam ontbijt komt van ont-biten, waarbij 'ont-' staat voor het beginnen van iets (zie ontbranden) en biten de middelnederlandse vorm voor eten is. In het Engels wordt er gesproken van 'breakfast', letterlijk het 'breken van de vasten' (d.i. vasten tijdens de nacht).
De avondmaaltijd, het avondmaal of het avondeten is vaak de hoofdmaaltijd, dat wil zeggen de belangrijkste maaltijd van de dag.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep. 's Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd. Vaak is dat soep, warme aardappelen met groenten en vlees of vis met saus.