Valkenburg is dé kerststad van Nederland. Hier vinden twee grote kerstmarkten plaats op een wel heel bijzondere locatie: namelijk de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Door deze bijzondere locatie, krijgen de kerstmarkten een extra unieke sfeer.
Van oorsprong is kerst een christelijk feest. Kerst in de Bijbel betekent namelijk de geboorte van Jezus Christus. Christenen geloven dat God Zijn Zoon, Jezus Christus, naar de aarde zond om de mensen te verlossen van hun zonden. Veel christenen gaan naar de kerstnachtdienst of kerstmis in de kerk rond de feestdagen.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
In Valkenburg in Limburg vind je ieder jaar één van de meest bijzondere kerstmarkten van Europa. De markt wordt gehouden in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot en is hiermee de grootste overdekte kerstmarkt van Europa.
Bekende voorbeelden zijn de kerstmarkt in Dordrecht en Maastricht, met honderden kraampjes vol leuke cadeau-ideeën, levende kerststallen en oude ambachtslieden. De ultieme kerstsfeer beleeft u in Deventer tijdens het Dickens Festijn.
Parijs tijdens de kerstdagen, wat is open of dicht? Op vier zondagen voor kerst zijn veel van de warenhuizen, winkelcentra, grote winkels en een aantal kleine winkels geopend (ongeveer tussen 10 en 20 uur). Op kerstavond, 25 december en 1 januari zijn veel winkels, restaurants, musea en monumenten doorgaans gesloten.
Elk jaar met kerst in Dublin pakt de stad helemaal uit met fantastische kerstverlichting. Niets is romantischer dan een avond wandeling over Grafton street onder de twinkelende kerstverlichting onder begeleiding van de fantastische straatmuzikanten die Grafton street rijk is.
De Bescherung is de ceremonie, waarbij alle kinderen op kerstavond geschenken krijgen, die meestal onder de kerstboom liggen. Vroeger gebeurde dit om middernacht in de nacht van 24 op 25 december, na de kerstnachtdienst.
Met een geschiedenis van ongeveer 600 jaar is de kerstmarkt van Dresden, ook wel bekend als de Striezelmarkt, de oudste en een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland. De kerstmarkt start elk jaar vanaf eind november in de oude binnenstad van Dresden met de imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk als achtergrond.
In de prachtige binnenstad van Brugge vinden elk jaar twee kerstmarkten plaats. Een aanrader tijdens de kerstmarkten in Brugge is de verlichte ijspiste op de Markt. De ijspiste is ideaal voor kinderen, zij zullen hier genieten. De kerstmarkt is niet geel groot maar wel erg sfeervol!
Tijdens de kerstperiode vind je in Praag verschillende kerstmarkten. Dé kerstmarkt van Praag 2020 is die op het Oude stadsplein. Dit is de meest bekende en grootste kerstmarkt van Praag. Dit plein is het hart van de stad en wordt omringd door de iconische astronomische klok, het oude raadhuis en prachtige gebouwen.
De grootste kerstmarkt van Nederland vind je in Dordrecht in het weekend van 13, 14 en 15 december 2019. Er zijn meer dan 300 kerstkramen en daarnaast is er ook entertainment zoals muziekpodia, straattheater en de Christmas sing-a-long. Ieder jaar is er weer een gevarieerd kerstmarkt programma.
Wanneer zijn de kerstmarkten in Düsseldorf? De meeste kerstmarkten in Düsseldorf starten rond 17 november 2022 (wijzigingen voorbehouden). Op 24 december en de kerstdagen zelf zijn de markten gesloten.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.