Kraampakket bij thuisbevalling verplicht
Wil je thuis bevallen? Dan ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.
Deze gebruik je om je matras te beschermen wanneer 's nachts je vliezen breken. Plaats de matrasbeschermer in de breedte op het matras op de plek waar het onderlichaam zich op het matras bevindt en steek de matrasbeschermer om het matras heen. Plaats een hoeslaken over het matras en de matrasbeschermer.
Polyester is weer zeer sterk in de vochtafvoer, maar kan warmer aanvoelen. Mede hierdoor kan het de levensduur van het matras in stand houden. Als de matrasbeschermer sterk is in de vochtregulatie zal hierdoor de matraskern minder worden aangetast. Zeker bij een latex matras is het verstandig een molton te gebruiken.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
Voor het verblijf op de kraamafdeling voorziet het ziekenhuis luiers en verzorgingsproducten. U brengt wel eigen babykleertjes mee. Voorzie aangepaste babykleding en een veilig vervoermiddel om uw baby mee naar huis te nemen. Een draagbaar autostoeltje of de draagmand van een kinderwagen zijn ideaal.
Wel behoefte om te eten
Het liefste iets makkelijk verteerbaars zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit, een cracker met jam, en kom soep of een sneetje brood met honing. Vooral met een bevalling die lang duurt, kan je lichaam die extra energie goed gebruiken als je voelt dat je daar behoefte aan hebt.
Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Maak ook je bevaltas klaar.
Een matrasbeschermer is ideaal gedurende de weken voor en tijdens de bevalling. Ook geschikt bij lichte incontinentie. De matrasbeschermer wordt overdwars in het bed onder het laken gelegd, zodat alleen de billen op de beschermer rusten. Afmetingen: 80 x 180 cm x 0.05 mm.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Tips voor de partner in de kraamweek. Het kraamverlof is 5 dagen, maar misschien wil je er een paar overhouden voor na de kraamdagen? Probeer in ieder geval 2 dagen vrij te nemen en overleg of je daarna een uurtje later kunt beginnen.
Spullen voor thuisbevalling Kijk wat je nodig hebt op de uitzetlijst voor de bevalling en de baby; Spullen voor de kraamperiode: kruiken, luiertjes, digitale thermometer (geen oorthermometer), spullen voor de kunstvoeding, pak kunstvoeding (zie uitzetlijst bevalling en baby);
Het is de bedoeling dat de moeder iedere kraamdag één cadeautje van de kraammand uitpakt. Ieder pakket is een cadeau op zich; de cadeaus die zich in de kraammand bevinden zijn bedoeld voor zowél de mama als de baby. De papa krijgt echter meestal geen cadeau.
Leuk kraamcadeau met een foto
Maak een extra mooie herinnering met een kraamcadeau voorzien van een foto met u als opa en/of oma. Dat kan ook achteraf met de nieuwe spruit in uw armen afgebeeld. Ook een foto van de kleine zelf doet het erg goed op een: geboortekussen.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Voor de meeste mensen is een matrasbeschermer van katoen (ook wel molton genoemd) een goede keuze. Dit komt omdat katoenen matrastoppers zeer absorberend en duurzaam zijn. Je kunt ze gemakkelijk schoonmaken op 60 graden en ze behouden hun vorm, zelfs na vele wasbeurten.