Een kopstek is het deel dat wordt afgenomen van het uiteinde van een tak of de top van de moederplant. De jonge delen van een plant dus. Deze stekjes kan je het beste recht afknippen, boven een blad van de moederplant. Zorg er hierbij voor dat de stek ongeveer 15 centimeter groot is, afhankelijk van de plant.
Kopstekken hebben een kop en worden onderaan net onder een blad afgeknipt. (Recht afknippen). Stengelstekken of gewone stekken worden bovenaan boven een oog (recht) afgeknipt. Ook onderaan worden ze recht onder een blad afgeknipt.
Bij kopstekjes gaat het om het topje van een plant. De stengel van de plant heeft een aantal knopen, de plek waar de bladeren uit de stengel groeien. Om een kopstek te nemen, snij je het bovenste stuk van de moederplant schuin af net onder een van die – niet de bovenste – knoop en haal je de onderste blaadjes eraf.
Herken de soort stek
Bij sommige planten is een enkel blaadje genoeg, terwijl je voor andere planten ook echt een stuk van de stengel nodig hebt. Bij sommige planten herken je snel hoe je hem kan stekken. Heeft je plant lange stengels met luchtwortels naast de blaadjes, dan kun je een stengelstek nemen.
Topstek. Bij topstek worden de toppen van de plant afgesneden. Het voordeel van topstek is dat de plant amper aangetast wordt.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Je kan een plant ook heel goed stekken. Snij of knip een takje van een plant. Dit kunnen kamerplanten zijn maar ook kruiden zoals lavendel, tijm of rozemarijn. Zet ze in een glazen pot zodat je kunt zien of er wortels gaan groeien.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt. Sommige mensen zweren bij stekpoeder.
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Zorg ervoor dat je stek uit de directe zon blijft, maar geef hem wel veel daglicht.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Heesters die ideaal zijn om in de winter te stekken zijn: kornoelje (Cornus sanguinea en Cornus stolonifera), bruidsbloem (Deutzia), Chinees klokje (Forsythia), liguster (Ligustrum), boerenjasmijn (Philadelphus), rode bes (Ribes), vlier (Sambucus), sneeuwbal (Viburnum), druif (Vitis vinifera), Weigela, sneeuwbalspirea ...
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Lavendel Stekken Op Water
Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt. Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen.
Zelf enten
Maak een schuine snede in een zijtak. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.
Paastakken van welke boom? De meestgebruikte paastak komt van de wilgen (Salix). De wilgenboom kent decoratieve krullende takken of takken met katjes er aan. Maar ook een tak van de Forsythia is prachtig, zeker als deze in bloei staat met prachtige gele bloemen.
Stek met hieltje
Om een stek met een hieltje te krijgen wordt een jonge scheut met een stukje bast losgetrokken van de moederplant. Rafels van het losgetrokken deel moeten weggehaald worden en ook de onderste bladeren van de stek. Stekken met een hieltje zullen niet zo snel gaan rotten.